DOLAR
42,72 -0,03%
EURO
50,27 -0,22%
ALTIN
5.951,45 0,15%
BITCOIN
3.701.936,81 -0,66%

Muhammed Yunus, Trump'a Bangladeş için Yatırım Çağrısı Yaptı

Bangladeş geçici hükümeti başkanı Yunus, Trump'a ülkesine yatırım yapma çağrısında bulunarak, ekonomik iş birliği fırsatlarını vurguladı.

Yayın Tarihi: 10.03.2025 11:40
Güncelleme Tarihi: 10.03.2025 11:40

Muhammed Yunus, Trump'a Bangladeş için Yatırım Çağrısı Yaptı

Yunus'tan Trump'a Yatırım Çağrısı

Bangladeş geçici hükümetinin "başdanışmanı" sıfatıyla görev yapan Muhammed Yunus, ABD Başkanı Donald Trumpa ülkesini "iyi bir yatırım fırsatı" olarak görüp anlaşma yapma çağrısında bulundu.

The Guardian gazetesine verdiği röportajda Yunus, eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid dönemine dair değerlendirmelerde bulunarak, ülkesinin geleceği ile ilgili planlarını paylaştı. Trump'ın Bangladeş'i bir ticaret ortağı olarak değerlendirmesi umudunu dile getiren Yunus, "Trump, tam bir anlaşma adamı. Bu yüzden ona diyorum ki: Gel, bizimle anlaşmalar yap," ifadelerini kullandı.

Demokratik Süreç ve Mevcut Durum

Yunus, Trump'ın anlaşma yapmaması durumunda Bangladeş'in bir miktar sıkıntı yaşayabileceğini belirtirken, ülkesinde demokratik sürecin kesintiye uğramayacağına vurgu yaptı. Ayrıca, vatanına dönüşünde gördüğü manzarayı "tamamen harap olmuş bir ülke" olarak tanımlayıp, Bangladeş'in durumuna ilişkin, "Bir başka Gazze gibi, ancak bu kez yıkılan binalar değil, tüm kurumlar, politikalar, insanlar ve uluslararası ilişkiler," görüşünü paylaştı.

Yunus, Hasina'nın rejimini "bir hükümet değil, bir haydut ailesi" olarak nitelendirdi. Hasina'nın insanlığa karşı suçlardan yargılanmasını sağlayacağını belirten Yunus, gerekirse gıyabında mahkeme sürecinin yürütülmesini öngördüğünü ifade etti.

Özgür Seçimler ve Geçmiş Protestolar

Yunus, Aralık 2026 ile Mart 2026 dönemlerinde Bangladeş'te onlarca yıl sonra ilk kez özgür ve adil seçimlerin gerçekleştirileceğini belirtti. Seçimlerden sonra iktidarı devredeceğini taahhüt etti.

Bangladeş’te, 1971 yılında gerçekleşen Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararı, Temmuz 2024’te öğrencilerin başı çektiği protestoları tetiklemişti. Yüksek Mahkemenin kontenjan kotasını düşürmesiyle bu protestolar sonlanmıştı. Olaylar sırasında çıkan şiddet eylemlerinde yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş ve binlerce insan gözaltına alınmıştı.

Protestoların devam ettiği esnada, o dönemki Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutunu terk ederek askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş, bu süreçte göstericiler başbakanın resmi konutunu basmıştı. Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos 2024’te geçici hükümet başkanı olarak yemin ederek görevine başlamıştı.

Bangladeş'te 15 Ağustos 2024 tarihinde eski Başbakan Hasina'nın da aralarında bulunduğu 10 üst düzey yetkili hakkında, gösteriler sırasında "soykırım ve insanlığa karşı suç" işlendiği iddiasıyla soruşturma başlatılmış ve Hasina hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştı.