Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,66 0,03%
EURO
35,14 0,01%
ALTIN
2.435,95 0,02%

Banyo küflerine son! Bu yöntemleri küften eser kalmayacak

Banyo küfü temizlemek can sıkıcı ve yorucu bir işlemdir. Bu tuvalet kağıdı hilesi ile küvet kenarlarındaki ve fayans aralarındaki inatçı küflerden hiç ovalamadan kurtulabilirsiniz.

Yayın Tarihi: 28.05.2024 00:53
Güncelleme Tarihi: 28.05.2024 00:53

Banyo küflerine son! Bu yöntemleri küften eser kalmayacak

Banyo küfü temizlemek genellikle can sıkıcı ve yorucu bir iştir. Ancak, bazı basit yöntemler ve püf noktaları ile bu işlemi oldukça kolaylaştırabilirsiniz. Özellikle çamaşır suyu, tuvalet kağıdı ve sirke gibi evde bulunabilen malzemelerle küvet kenarları ve fayans aralarındaki inatçı küflerden ovalamadan kurtulabilirsiniz. Bu kirlerden kurtulmuş için evdeki malzemelerle bir kür hazırlayarak fayanslarınızı beyazlatabilir, küfleri kökünden yok edebilirsiniz. Ayrıca, küf oluşumunu engellemek için de basit önlemler alabilirsiniz. 

Peki banyoda küf oluşumu nasıl engellenir? Banyodaki küfler nasıl temizlenir? 

Banyolar, nemli ortamları sebebiyle küf oluşumuna oldukça elverişlidir. Küf oluşumunu engellemek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

  • Kuru Tutun: Banyo yaptıktan sonra yüzeyleri kuru tutmak, küf oluşumunu engellemenin en etkili yoludur.
  • Havalandırma: Banyo sonrası kapı ve pencereleri açarak banyoyu iyice havalandırın. Nemli hava dışarı çıkarken, taze hava içeri girecektir.
  • Tamir: Çatlak ve kırık borular ile muslukları zamanında tamir edin. Sızıntılar nem oluşturabilir ve bu da küf oluşumunu hızlandırır.

Sirke ile banyo küf temizleme yöntemi

Küf temizliği için en etkili ve doğal malzemelerden biri sirkedir. Sirke kullanarak banyoda küf ve çeşitli bakterilerin oluşumunu engelleyebilirsiniz. Sirke ile banyoda küf temizliği için ihtiyacınız olacak malzemeler şöyledir: 

  • Beyaz sirke
  • Sünger
  • Eski bir diş fırçası
  • Karbonat
  • Tuvalet kağıdı

banyo küfü

Sirke ile adım adım küf temizliği nasıl yapılır? 

Banyonuzu küflerden arındırmak için kullanabileceğiniz en hesaplı yöntem olan sirke ile temizlik son derece kolaydır. Güç sarf etmeden hızlıca ovalayarak yapılacak olan temizlikte bekleme süreci önemlidir. Sirke ile bekleme sürecinde küf yumuşayacağından, ovalama işlemi kolaylaşıp hızlanacaktır. İşte adım adım sirke ile küf temizleme işlemi:

1. Sirkeyi Uygulayın: Küf olan bölgeye bol miktarda beyaz sirke dökün ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Sirkenin asidik yapısı küfü yumuşatacaktır.

2. Ovalayın: Bekleme süresinin ardından bir sünger veya diş fırçası ile küf bölgesini hafifçe ovalayın.

3. Karbonat Ekleyin: Eğer küf hala temizlenmemişse, bölgeye biraz karbonat serpin. Karbonat, sirke ile birleştiğinde köpürerek küfü çıkarmada daha etkili olacaktır. Eski bir diş fırçası ile bu karışımı küflü bölgeye iyice yedirin.

4. Durulama ve Kurulama: Küf tamamen temizlendikten sonra bol su ile durulayın ve bölgeyi iyice kurulayın.

Tuvalet kağıdı hilesiyle banyo küfü temizleme 

Küf temizleme sürecini daha da kolaylaştırmak için tuvalet kağıdı kullanabilirsiniz. Bu yöntemde yine sirke ile küf temizleme yöntemindeki adımları izleyin, ardından tuvalet kağıdı kullanın! İşte adım adım tuvalet kağıdı hilesi: 

banyo temizliği

1. Sirkeyi dökün: Küf olan bölgeye beyaz sirke dökün.

2. Tuvalet kağıdı koyun: Sirkeyi döktüğünüz bölgenin üzerine tuvalet kağıdı yerleştirin ve iyice bastırın.

3. Bekleyin: Bu şekilde en az 10-12 saat bekletin. Tuvalet kağıdı, sirkeyi emerek küfü yumuşatır ve çıkarılmasını kolaylaştırır.

4. Temizleyin: Süre dolduktan sonra tuvalet kağıdını kaldırın ve bölgeyi sünger veya diş fırçası ile hafifçe ovalayın.

5. Durulayın ve kurutun: Son olarak, bölgeyi bol su ile durulayıp kurulayın.

Çamaşır suyuyla banyo küflerini temizleme yöntemi

Sirkenin yanı sıra çamaşır suyuyla da küf temizleme işlemi yapabilirsiniz. Ancak çamaşır suyunda bekletme süresi, kimyasal yapısının sağlığa zararı nedeniyle daha kısa süredir. Ayrıca iyi bir şekilde havalandırma yapmak, banyonun cam ve kapısı açarak hava akışını sağlamak çok önemlidir. İşte adım adım çamaşır suyu ile banyodaki küfü önleme yöntemi: 

1. Çamaşır suyunu su ile seyreltin. Ölçünüzü 1/5 olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. 

2. Karışımı küf olan bölgeye dökün ve 10-15 dakika kadar bekleyin. Süreye ve banyonun havalandırılmasına çok dikkat edin. Çamaşır suyunu solumayın, temizlik esnasında maske kullanın. 

3. Bekledikten sonra çamaşır suyu olan bölgeyi ovalayın ve ardından durulayın. 

4. Bir süre daha daha havalandırdıktan sonra banyoyu kurulayın.