Edirne'de 'İlkyaz Bez Bebekleri': Bez Bebekler Geri Dönüşümden Sanata
Geri dönüşüm malzemeleriyle geçmişin el sanatı yeniden hayat buluyor
76 yaşındaki Emine Çağlayan, "İlkyaz Bez Bebekleri" projesiyle Edirne'nin geleneksel bez bebeğini günümüze taşıdı. Tamamı geri dönüşüm malzemelerinden hazırlanan bebekler, çocukluk anılarını, dayanışmayı ve umudu barındırıyor.
Proje, Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi Kültür Sanat Çalışma Grubu üyesi ev hanımı kadınların bir araya gelmesiyle şekillendi. Haftanın belirli günlerinde bir masa etrafında toplanan kadınlar, "Birlikte üretiyor, birlikte güçleniyoruz" sloganıyla hem üretmenin hem de paylaşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Kumaş artıkları, kullanılmayan eşyalar ve geleneksel motiflerle hazırlanan bebekler, Edirne bez bebeğinin formunu koruyup günümüz estetiğine uyarlanıyor. Bu yaklaşım hem unutulmaya yüz tutmuş el sanatını yaşatıyor hem de atık malzemelerin değerlendirilmesine katkı sağlıyor.
Projeyi başlatan Emine Çağlayan, çocukluğundan bu yana el sanatlarına ilgisi olduğunu belirterek şunları söyledi: "Tamamen geri dönüşüm ürünleri kullanıyoruz. Eskiyi canlandırmak, arkadaşlarımla paylaşmak beni mutlu ediyor".
Çağlayan, ayrıca: "Bu bebekleri yaparken kendi çocukluğuma dönüyorum. Birlikte üretmek, birlikte hatırlamak çok kıymetli" dedi ve elindeki eski kumaşları, kullanılmayan malzemeleri değerlendirerek hem geçmişi canlandırdıklarını hem de geri dönüşüme katkı sağladıklarını vurguladı.
Projeye katılan 46 yaşındaki ev hanımı Gül Şengül ise süreci şu sözlerle anlattı: "İlk gördüğümde çok enteresan geldi, sonra çocukluğuma döndüm. Yapmaya başlayınca el sanatları ile muhteşem bir esere dönüştüğünü gördüm. Bu yüzden Emine abla ile beraber bu yolculuğa devam ediyoruz". Şengül, ellerindeki küçük kumaş parçaları ve kullanılmayan eşyaların her birini obje olarak değerlendirip geri dönüşüme kattıklarını ifade etti.
El Sanatları Öğretmeni Sevilay Güler da projede çeşitli materyaller kullanılarak birlikte üretmenin ve geçmişi yad etmenin önemine işaret etti. Güler, geleneksel süslemelerle bez bebeklere son dokunuşların yapıldığını ve bu eserlerin gelecek nesillere bırakılmak istendiğini söyledi.
Projeye katılan kadınlar, bez bebeklerle hem geçmişe yolculuk yapıyor hem geleneği yaşatıyor hem de sohbet ederek birlikte üretmenin keyfini paylaşıyor. Edirneli kadınlar, ilerleyen süreçte ürettikleri bez bebeklerin satışını yaparak ev ekonomilerine katkı sağlamayı hedefliyor.
EDİRNE’DE YAŞAYAN 76 YAŞINDAKİ EMİNE ÇAĞLAYAN’IN BİR HAYALLE BAŞLATTIĞI “İLKYAZ BEZ BEBEKLERİ” PROJESİ, KADINLARI GEÇMİŞİN SICAK ANILARINDA BULUŞTURUYOR. TAMAMI GERİ DÖNÜŞÜM MALZEMELERİNDEN HAZIRLANAN BEZ BEBEKLER, SADECE BİRER EL EMEĞİ ÜRÜNÜ DEĞİL; ÇOCUKLUK HATIRALARINI, DAYANIŞMAYI VE UMUDU DA İÇİNDE TAŞIYOR.