
Bakan Yumaklı, Dünya Tohumculuk Kongresi'nde Önemli Açıklamalarda Bulundu
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Tohumculuk Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tohumculuk sektöründeki başarılarını ve geleceğe yönelik planlarını paylaştı. Yumaklı, son 23 yılda Türkiye'de tohumculuk konusunda faaliyet gösteren firma sayısının 1117'ye ulaştığını, bu firmaların yüzde 94'ünün yerli olduğunu belirtti.
Sertifikalı Tohum Üretiminde Önemli Artış
Bakan Yumaklı, sertifikalı tohumluk üretiminde 9 kat artışla 1 milyon 300 bin tona çıkıldığını vurguladı. Ayrıca, sertifikalı fide ve fidan üretiminin 46 kat artışla 186 milyon adede yükseldiğini kaydetti. Ata Tohumu Projesi ile 49 yerel çeşidin tescil edildiğini ve koruma altına alındığını ifade etti.
Küresel Tarımsal Üretim ve Gıda Güvenliği
Yumaklı, tarımsal üretimin stratejik öneminin arttığını, sanayi sektörünü etkileyen yeni normalin, Kovid-19 salgını, iklim değişikliği ve diğer küresel risklerle birlikte gıda güvenliği sorunlarını beraberinde getirdiğini belirtti. Bu durumun birçok ülkeyi daha milliyetçi tarımsal üretim politikaları izlemeye yönlendirdiğini söyledi.
Tohumculuk Sektörünün Uluslararası Başarısı
Yumaklı, Türkiye'nin tarımsal hasıla bakımından ilk 8 ülkeden biri olduğunu ve 340 milyon dolarlık tohum ihracatı gerçekleştirdiğini açıkladı. Sektörünün, Türkiye'nin tarımsal ürün ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu vurgulayarak, 103 ülkeye tohum ihracatı yapıldığını ifade etti.
Stratejik Hedefler ve Gelecek Vizyonu
4. Tarım Orman Şura'sında tohumculuğun ele alındığı konular arasında tohum sağlığı analizi, sertifikalı tohumluk üretimi, ve sertifikasız tohum satışının önlenmesi gibi hedefler yer alıyor. Yumaklı, bu süreçlerin tarımın geleceğini şekillendireceğinin altını çizdi.
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği'nin Görüşleri
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye'nin tohumculuk alanındaki başarısının 100'den fazla ülkeye ihraç eden güçlü bir sektör oluşturarak devam ettiğini belirtti. Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler de coğrafi konumun tarımsal üretimdeki önemine vurgu yaptı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Uluslararası Tohum Federasyonu (ISF) organizasyonunda, İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen Dünya Tohumculuk Kongresine katılarak konuşma yaptı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Uluslararası Tohum Federasyonu (ISF) organizasyonunda, İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen Dünya Tohumculuk Kongresine katılarak konuşma yaptı.