TÜBİTAK'tan Bilim ve Teknoloji Haftası Etkinlikleri
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 8-14 Mart tarihleri arasında düzenlenen Bilim ve Teknoloji Haftası etkinlikleriyle 40 bin ziyaretçiyi bilimle buluşturdu. Yoğun bir etkinlik programı eşliğinde, bilim merkezleri ve farklı katılımcılar bir araya gelerek, toplumun çeşitli kesimlerine hitap etti.
Etkinlikler Hakkında
Kurumdan yapılan açıklamaya göre, haftanın etkinlikleri TÜBİTAK'ın farklı birimlerinin organizasyonuyla gerçekleştirildi. Öğrencilerden akademisyenlere, girişimcilerden bilim severlere kadar geniş bir kitleye hitap eden etkinlikler; halka açık atölyeler, bilim gösterileri, film gösterimleri, konferanslar ve poster tasarım yarışmaları gibi birçok aktiviteyi içerdi.
Ayrıca, laboratuvar gezileri, mikroskop uygulamaları, batarya çalışmaları ve uydu maketi yapımı gibi bilimsel atölyeler de düzenlendi. Sanal gerçeklik deneyimleri, roket tasarım atölyeleri ve özel bilim gösterileri ile desteklenen programda, toplam 200'den fazla etkinlik düzenlendi.
DENEYAP Atölyeleri
Bütün Türkiye'deki 131 DENEYAP teknoloji atölyesinde 19 bin 271 öğrenci, bilim tarihine katkı sağlamış bilim insanlarının biyografilerini inceledi ve kısa filmler izledi. Robotik ve kodlama şenliklerinin dikkat çektiği bu atölyelerde, katılımcılara bilim ve teknoloji ile ilgili yenilikler aktarıldı.
Her akşam saat 20.00-20.30 arasında gerçekleştirilen Bilim Genç Canlı Bilgi Yarışması ile haftanın eğlenceli anları da yaşandı. Bunun yanı sıra, TÜBİTAK'ın bilimsel projeleri ve teknolojik gelişmeleri içeren bir sergi ziyaretçilere sunuldu.
Bilim Söyleşileri ve İnteraktif Deneyimler
Hafta boyunca, yapay zekadan biyoteknolojiye, uzay araştırmalarından iklim değişikliğine kadar geniş bir spektrumda 30'dan fazla söyleşi gerçekleştirildi. Bu söyleşilere 7 bini aşkın bilimsever katıldı ve yayınlar TÜBİTAK'ın YouTube kanalından canlı olarak aktarıldı.
TÜBİTAK'a ait çeşitli enstitülerde düzenlenen teknik geziler ve laboratuvar ziyaretleri ile katılımcılar, öncülük edilen bilim ve teknolojik projeleri yerinde gözlemleme fırsatı buldu. Örneğin, TÜBİTAK UZAY'da, Ay'a Yolculuk oyunu sayesinde ziyaretçiler, Türkiye'nin Ay Görevi hakkında bilgi edinirken interaktif deneyimler yaşadı.
Akıllı Laboratuvarlar Resim Yarışması Ödül Töreni
Ayrıca, ilkokul ve ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen Akıllı Laboratuvarlar Resim Yarışması da bu yıl ilk kez gerçekleştirildi. 1029 ilkokul ve 759 ortaokul öğrencisi, toplamda 1788 resimle katıldı ve 36 eser sergilenmeye hak kazandı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası'ndaki etkinlikleriyle toplumun çeşitli kesimlerini bir araya getirirken bilim merkezleri de 40 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası'ndaki etkinlikleriyle toplumun çeşitli kesimlerini bir araya getirirken bilim merkezleri de 40 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.