Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,66 0,03%
EURO
35,14 0,01%
ALTIN
2.435,95 0,02%

İkinci el araç ucuzluğunda tren kaçmadan yetişin! Çok satan modeller 300 bin TL'ye kadar geriledi

Bakanlığın fahiş fiyatlarla mücadele için yaptığı çalışmalar kısa süre içerisinde meyvesini verdi. Otomobil satışına ilişkin düzenlemeler piyasayı dengede tutarken, ikinci el otomobil fiyatlarında 300 bin TL'ye varan düşüşler gözlendi. Ayrıca, daha yüksek kredi faizleri ve daha kârlı mevduat faizleri, yatırımcıların daha az ev ve araba satın almasına yol açtı. Bu haberimizde, yeni ve ikinci el otomobil pazarındaki en son gelişmeleri bulabilirsiniz.

Yayın Tarihi: 27.11.2023 19:16
Güncelleme Tarihi: 27.11.2023 19:16

İkinci el araç ucuzluğunda tren kaçmadan yetişin! Çok satan modeller 300 bin TL'ye kadar geriledi

Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanan fiyatlandırma karşıtı önlemler fiyatların dengelenmesine, alıcı ve satıcıların piyasada tutulmasına ve satıcıların gerçek müşterilerinden izole edilmesine yardımcı oldu. Yatırımcılara yönelik yüksek kredi faiz oranları ve mevduat faiz oranlarının artan kârlılığı nedeniyle satışlar da düştü. Bu çerçevede özellikle ikinci el ürünlerde fiyatlar 300 bin TL'ye kadar düştü.

İKİNCİ ELDE CİDDİ DÜŞÜŞ

Türk lirası mevduat faiz oranlarının yüzde 46'lara ulaşması yatırımcıları tasarrufa teşvik etti. Bu yılın ilk aylarında ise ikinci el otomobil fiyatları düştü, sıfır otomobil fiyatları ise geriledi.

Ticaret Bakanlığı'nın "altı ay 6 bin kilometre" sınırına ilişkin düzenlemesinin uygulama süresi de 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatıldı. Ayrıca, üreticinin veya satıcının önerilen mevcut perakende satış fiyatından daha yüksek fiyatlarla ikinci el araba reklamı ve satışı Ocak 2024'e kadar kısıtlanacak. Bu nedenle internetten satılan ikinci el arabaların fiyatı, yeni arabanın fiyatını geçmeyecek şekilde düzenleniyor.

İkinci el araçlar 300 bin TL'ye kadar geriledi

TAŞIT KREDİSİ FAİZ ORANLARINDA ARTIŞ

Artan kredi faiz oranları da otomobil fiyatlarındaki düşüşe katkıda bulundu. Ekonomik liderlerin enflasyonu düşürmek amacıyla iç tüketimi kısmaya yönelik adımlar atması nedeniyle alımlar düştü. Taşıt kredilerinde faiz oranları yüzde 3'e kadar çıktı.

SIFIR ARAÇ İÇİN BEKLEYİŞ SONA ERDİ

Artık yeni bir araba almak isteyen herkes istediği modeli hemen satın alabiliyor. Otomobil bayisi sahipleri şu anda kıtlık nedeniyle satılamayan araçlarını daha düşük fiyatlarla satıyor.

Bu gelişmeler sonrası araba satan bazı reklam sitelerinde ikinci el arabaların 300.000 TL ile 500.000 TL arasında fiyatlara satıldığı görülmeye başlandı. Ucuz arabaların piyasada değiştirilmesi çok daha kolaydır. Otomobil pazarında çeşitli modellerde ikinci el arabalar bulabilirsiniz.