Sofralık Yumurta İhracatında Yeni Kesinti Uygulaması
Sofralık yumurta ihracatında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kapsamında kilogram başına 50 sent karşılığı Türk lirası kesinti yapılacağı duyuruldu.
Bu karar, "Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı" ile Resmi Gazete'de yayımlandı ve yarından itibaren yürürlüğe girecek.
Kuş Gribi Tehditi ve Yumurta Üretimi
Öte yandan, Ticaret Bakanlığı konuya ilişkin bir yazılı açıklama yaparak, bakanlığın önceliğinin, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere ilgili resmi ve sektörel kuruluşlarla koordinasyon sağlayarak, yurt içi üretim ve tüketim dengesini korumak olduğu belirtildi.
Açıklamada, yumurtanın, et ve süt ürünlerine göre daha makul fiyatlı bir protein kaynağı olduğu vurgulanarak, "Yumurta arzı, çeşitli ekonomik, çevresel ve biyolojik faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermekte olup, kuş gribi salgını yumurta üretiminde ciddi kayıplara yol açmaktadır" ifadesine yer verildi.
İhracat Sırasında Kesinti Uygulaması
Açıklamada, bazı ürünlerin ihracı sırasında kesilecek bedellerin DFİF kapsamında belirlendiği hatırlatılarak, "Uluslararası piyasalardaki aşırı fiyat dalgalanmaları, iç fiyatları olumsuz yönde etkilemiştir" denildi.
Ticaret Bakanlığı, önümüzdeki süreçte "gıda arzının ve güvenliğinin korunması, halkın gıdaya kolay ulaşımının sağlanması ve gıda piyasalarında oluşabilecek spekülasyonların önlenmesi" amacıyla tüm denetim araçlarını kullanma kararlılığında olduğunu vurguladı.