Amerikalı Yahudilerin Suriye'ye Dönüş Çağrısı
Suriye'den göç eden Amerikalı Yahudiler, eski vatanlarının yeniden inşası için ABD yönetimine yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu. 1990'lı yıllarda Şam'dan kaçarak New York'a yerleşen Henry Hamra, Associated Press (AP) ajansına, Beşşar Esed rejiminin devrilmesiyle birlikte yeniden inşa sürecinin başladığını belirtti.
Eski Vatanlarına Dönüş
Hamra, yıllar sonra ilk kez geçen ay Suriye'ye döndüklerini ifade ederek, geride bıraktıkları evler ve kültürel mirasları için endişelerini dile getirdi. "Sürekli gözcülük ediyordum; eski sinagoglar, eski mezarlık neler oluyor, kim ilgileniyor?" dedi.
Restorasyon İçin Destek Talepleri
Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı ve bu hafta Beyaz Saray yetkilileriyle görüşen Amerikalı Yahudiler, Suriye'deki tarihi eserlerin, özellikle de sinagogların restore edilmesi ve Yahudi topluluğunun inşası için destek istemektedirler. Hamra, mevcut yaptırımların bu süreci engellediğini vurguladı.
Yatırım ve İşbirliği İçin Açıklamalar
Söz konusu görüşmede, Suriye Acil Durum Görev Gücü (SETF) İcra Direktörü Muaz Mustafa da bulunarak, "İstikrarlı ve güvenli bir Suriye" vurgusunu yaptı. Mustafa, mevcut yaptırımların yatırım ve işbirliği fırsatlarını kısıtladığını belirtti.
Trump'a Yönelik Mesajlar
Mustafa, dünyanın en eski sinagogunun yeniden inşası gibi öncelikli hedeflerin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iradenin, "tek kişi açıkça Trump'tır" dedi.