DOLAR
42,83 -0,03%
EURO
50,64 -0,53%
ALTIN
6.179,65 -1,25%
BITCOIN
3.751.605,64 0,89%

Bolu Köroğlu İlkokulu'nda 'Yaşayan Müze' ile Geçmişe Yolculuk

Bolu Köroğlu İlkokulu'nda 2. sınıf öğrencileri ve velilerin iş birliğiyle kurulan 'Yaşayan Müze' Bolu'nun kültürünü, kıyafetlerini ve yöresel lezzetlerini sahneledi.

Yayın Tarihi: 23.12.2025 12:46
Güncelleme Tarihi: 23.12.2025 12:49

Bolu Köroğlu İlkokulu'nda 'Yaşayan Müze' ile Geçmişe Yolculuk

Bolu Köroğlu İlkokulu'nda 'Yaşayan Müze' ile geçmişe yolculuk

Bolu Köroğlu İlkokulu’nda, okul binasının iç kısmında bugüne kadar atıl durumda bulunan üstü kapalı boş alan, "Yaşayan Müze" projesiyle yeniden canlandırıldı. 2/B sınıfı öğretmeni Esengül Acar ve velilerin iş birliğiyle hayata geçirilen alan, Yerli Malı Haftası ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli etkinlikleri kapsamında okulun yeni sosyal mekanı oldu.

Miniklerden geçmişe vefa

Müzede, 1970 ve 1980’li yılların Bolu yöresel kıyafetlerini giyen 2. sınıf öğrencileri zamanın izlerini taşıyan canlandırmalar yaptı. Öğrenciler; buğday öğütme, yün eğirme, halı dokuma ve yöresel çeyiz hazırlama gibi unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını hazırlanan dekorlar eşliğinde uygulamalı olarak sergiledi. Miniklerin performansları, veliler ve diğer öğrenciler tarafından ilgiyle izlendi.

Yöresel lezzetler tanıtıldı

Etkinlikte kültürel canlandırmaların yanı sıra bir gastronomi sunumu da yer aldı. Öğrenci ve velilerin imece usulüyle hazırladığı Bolu mutfağının demirbaşları; keşli cevizli erişte, kızılcık tarhanası, kabaklı gözleme, kanlıca mantarı, kaşık sapı, acem pilavı, lahana sarması ve Kıbrıscık kürülü sergilendi. Yeni oluşturulan atmosferde sunulan ikramlar, ziyaretçilere eski günleri hatırlattı.

Etkinliğe katılan Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Öncü, okula kazandırılan alanda kurulan stantları tek tek gezdi ve yöresel kıyafetler içindeki öğrencilerle sohbet ederek sergiledikleri performanslardan dolayı tebrik etti.

"Bolu’muza ait yöresel ne varsa hepsini canlandıracağız"

Etkinliğin yürütücüsü Köroğlu İlköğretim Okulu 2/B sınıfı öğretmeni Esengül Acar, etkinlik öncesinde yaptığı açıklamada: "2025 yılının Aile Yılı olduğunu vurgulamak için velilerimizle birlikte Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında, Yerli Malı Haftası etkinlikleri çerçevesinde Bolu’muzun tarihi ve kültürel yönlerini tanıtmak amacıyla Yaşayan Müze sergimizi hazırlamış olduk. Hazırlamış olduğumuz bu sergide Bolu’muzun tarihi, yöresel yemekleri ve kıyafetleri tüm okulumuzun öğrencilerine tanıtılmıştır. Şimdi burada öğrencilerimiz, serginin bütün bölümlerini sizlere canlandıracaklar. Bir kısmı yöresel türkülerimizi söyleyecek, yöresel yemeklerimizin tanıtımı yapılacak. Eskiden değirmenlerde buğday öğütülürdü, bunu canlandıracaklar. Yün eğirecekler, halı dokuyacaklar. Eskiden yöresel çeyiz sermelerimiz olurdu, onları canlandıracağız. Aklımıza gelebilecek Bolu’muza ait yöresel ne varsa hepsini canlandıracağız. Bu etkinliği okulumuzda ilk kez yapıyoruz. Okulumuzun tüm öğrencilerinin yararlanması, Bolu’muzun tarihi kıyafetlerini ve yöresel yemeklerini görmeleri ve öğrenmeleri amacıyla, okulumuz genelini kapsayacak şekilde bu etkinliği düzenledik. Bu konuda destek olan bütün velilerime teşekkür ederim".

Okulun iç mekanına kazandırılan bu sosyal alan, öğrencilerin yerel tarih ve kültürü deneyimleyerek öğrenmesi amacıyla planlanan benzer etkinlikler için yeni bir merkez haline geldi.

BOLU KÖROĞLU İLKOKULU'NDA OKUL BİNASININ İÇ KISMINDA BULUNAN ATIL ALANDA "YAŞAYAN MÜZE" PROJESİ...

BOLU KÖROĞLU İLKOKULU'NDA OKUL BİNASININ İÇ KISMINDA BULUNAN ATIL ALANDA "YAŞAYAN MÜZE" PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ. 2. SINIF ÖĞRENCİLERİ, YENİ OLUŞTURULAN BU ALANDA BOLU’NUN GEÇMİŞİNİ, KÜLTÜRÜNÜ VE MUTFAĞINI CANLANDIRARAK ZİYARETÇİLERİ TARİHİ BİR YOLCULUĞA ÇIKARDI.

BOLU KÖROĞLU İLKOKULU'NDA OKUL BİNASININ İÇ KISMINDA BULUNAN ATIL ALANDA "YAŞAYAN MÜZE" PROJESİ...

Yazar
EDİTÖR

Deniz Arslan

3 yıllık deneyimli. Psikoloji, beslenme, astroloji, organik yaşam ve seyahat konularında "soft news" olarak adlandırılan okunması keyifli içerikler hazırlar.