Yusuf Tekin: 'İstanbul’da asrın hırsızlığı var' — Karnelerden Atatürk iddiası
Erzurum'da "Kuzeydoğu Anadolu Bölge Strateji" toplantısı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Erzurum'da düzenlenen "Kuzeydoğu Anadolu Bölge Strateji" toplantısında Türkiye'nin son 25 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tekin, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi hayata getirdiği yenilikleri anlatarak partinin istişare kültürüne vurgu yaptı.
Partinin kuruluş sürecine, 2001'deki çalışmalarına ve o dönemde ortaya konan vizyona değinen Tekin, 2001'den bu yana yapılan hizmetlerin yeni bir yol haritası oluşturma gerekliliğini doğurduğunu söyledi. Eğitimdeki fiziksel ve niceliksel dönüşümlere dikkat çeken Bakan, 2001'de 70–80 kişilik sınıflardan bugün 20'şer kişilik sınıflara gelindiğini belirtti.
Toplumun geçmişte yaşadığı güvenlik ve demokrasi sorunlarını anımsatan Tekin, 1990'lı yıllarda yaşanan cinayetleri ve şiddet olaylarını şöyle sıraladı: Turan Dursun, Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Bahriye Üçok, Hiram Abbas (1990); Hulusi Sayın, Memduh Ünütürk, Vedat Aydın, Adnan Ersöz (1991); Temel Kayacan, Musa Anter, Uğur Mumcu, Adnan Kahveci, Eşref Bitlis (1992); 1993'te Elazığ-Bingöl yolunda 33 erin ve 7 sivilin şehit edilmesi, 2 Temmuz Sivas olayları (37 şehit), 6 Temmuz Başbağlar olayları (38 şehit) ve Yavi katliamı gibi acı olayları hatırlattı.
Demokrasinin zedelenmesine dair örnekler de veren Tekin, 1995 seçimleri öncesi Anayasa Mahkemesi kararlarına, Refah Partisi'nin oy oranına ve 28 Şubat sürecine değindi. Bu dönemin siyasete yapılan antidemokratik müdahalelerle anıldığını belirtti.
Bakan Tekin, Türkiye'nin değişim sürecini ve bu sürece AK Parti teşkilatlarının katkısını anlattı; 2002'de başlatılan katılımcı çalışmalarla eğitimde hedeflenen dönüşümlere işaret etti. Öğretmenlerin 2002'de Cumhuriyetin yüzüncü yılı (2023) için dilekleri arasında sınıf mevcudunun düşmesi, okul hijyeni, bilgisayar gibi altyapı beklentilerinin yer aldığını, bugün derslik başına düşen öğrenci sayısının uluslararası ortalamaların altında olduğunu ve interaktif tahta gibi teknolojik yatırımların yaygınlaştığını söyledi.
"İstanbul’da asrın hırsızlığı var. Bunu aklamak için şimdi mesela galiba Yusuf Tekin’in karnelerden Atatürk’ü kaldırdığı yalanına sarılıyorlar. Gerçekten ayıp"
Tekin, muhalefetin mevcut dönemdeki eleştirilerini değerlendirdi: "Ezberleri bozulunca... bir şeyleri saklamak istediklerinde klasik eski söylemlere müracaat ediyorlar. Çünkü bir şey üretemiyorlar." Bakan, İstanbul'daki yolsuzluk iddialarını "asrın hırsızlığı" olarak nitelendirip, bu iddiaların Atatürk söylemlerinin arkasına sığınılarak gizlenmeye çalışılmasını eleştirdi. Tekin, İstanbul'un kaynaklarının kumar, uyuşturucu ve fuhuş gibi alanlara harcandığını ileri sürdü ve bu suçlamaların Atatürk üzerinden örtbas edilmesine tepki gösterdi.
Eğitimdeki kazanımlar ve sosyal haklar üzerinde duran Tekin, 2002'den itibaren seçmeli Kürtçe dersleri ve seçmeli Kur'an-ı Kerim dersleri gibi uygulamalarla öğrencilerin etnik ve dini tercihlerine yönelik seçeneklerin sunulduğunu, kıyafet ya da kimlik nedeniyle ötekileştirmenin ortadan kalktığını savundu.
"Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun"
Bakan, Cumhurbaşkanı'nın irade ve kararlılığına teşekkür ederek bu değişimlerin arkasında teşkilatların da durduğunu vurguladı. Tekin, teşkilat başkanlığının başlattığı istişare sürecinin yeni Türkiye vizyonunu hayata geçirmek için bir yol haritası oluşturacağını söyledi ve yaz aylarında sahada bunun müjdecisi olacak adımların atılacağını belirtti.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN, ERZURUM'DA DÜZENLENEN "KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGE STRATEJİ" TOPLANTISINDA KONUŞTU VE "İSTANBUL'DA ASRIN HIRSIZLIĞI VAR. BUNU AKLAMAK İÇİN ŞİMDİ MESELA GALİBA YUSUF TEKİN'İN KARNELERDEN ATATÜRK'Ü KALDIRDIĞI YALANINA SARILIYORLAR. GERÇEKTEN AYIP" DEDİ.