
Afrika ülkelerinin Türk ürünlerine olan ilgisi giderek artıyor. Bu durum, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründeki ocak-şubat dönemine ait ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,6 oranında yükselmesine yol açtı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yılın ilk iki ayında bu sektör 204 ülke ve serbest bölgeye toplam 2,2 milyon ton ürün ihraç etti. Elde edilen gelir ise 2 milyar 97 milyon 458 bin dolar; en fazla dış satım ise 748 milyon 207 bin dolar ile Orta Doğu ülkelerine gerçekleşti.
Afrika ülkelerine yapılan ihracat ise geçen yıl ocak-şubat döneminde 447 milyon 129 bin dolarken, bu yıl 507 milyon 973 bin dolara ulaştı. Böylelikle, Afrika, yılın ilk iki ayında ihracatın en fazla arttığı bölge konumuna geldi.
TÜRK HUBUBAT EXPORTU Africa'da %25 Pay Alıyor
TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye'nin toplam hububat ihracatındaki Afrika payının yüzde 25'e yaklaştığını vurgulayarak, kıtanın yeni dönemde artan ticari potansiyeline dikkat çekti. Tiryakioğlu, Afrika ülkelerinin Türk ürünlerine olan talebinin her geçen yıl arttığını belirterek, "2024 yılı sonunda hububat ihracatının 2,9 milyar dolara ulaşarak, Orta Doğu pazarının ardından sektörün en büyük ikinci ihracat bölgesi konumunda olacağını" ifade etti.
Afrika'nın nüfusunun 1,5 milyara yaklaştığını söyleyen Tiryakioğlu, bu nüfusun sektörel ihracatta Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin toplam payından daha büyük bir orana sahip olduğunu kaydetti. Tiryakioğlu, gelecekte Afrika genelinde Orta Doğu'daki gibi daha etkili olmayı hedeflediklerini vurguladı.
Cibuti'deki Yatırımlar Lojistiği Kolaylaştıracak
Hububat sektöründeki uluslararası firmaların Afrika'da önemli girişimlerde bulunduğunu anlatan Tiryakioğlu, Cibuti'ye yapılan yatırımların tedarik zinciri lojistiğini kolaylaştıracağını belirtti. Etiyopya gibi deniz kıyısı olmayan ülkeler için lojistik geçit konumundaki Cibuti'ye geçtiğimiz yıl 300 milyon dolara yakın ihracat yapıldığını ifade etti.
Cibuti'de yaptıkları ihracatın 47,2 milyon dolara ulaştığını söyleyen Tiryakioğlu, ihracatçı birliklerinin yürüttüğü alım heyeti programlarının ticari ilişkileri güçlendireceğini ve stratejik yatırımların tedarik zinciri lojistiğini daha da geliştireceğine dikkat çekti.