DOLAR
42,71 -0,04%
EURO
50,28 -0,15%
ALTIN
5.874,94 0,55%
BITCOIN
3.725.451,93 -1,59%

Avro Bölgesi'nde Yatırımcı Güveni Ekimde Yükseldi: Endeks -5,4'e Çıktı

Sentix verilerine göre Avro Bölgesi Genel Yatırımcı Güven Endeksi ekimde 3,8 puan artarak eksi 5,4’e yükseldi; beklenti ve mevcut durum endeksleri de iyileşti.

Yayın Tarihi: 06.10.2025 13:45
Güncelleme Tarihi: 06.10.2025 13:45

Avro Bölgesi'nde Yatırımcı Güveni Ekimde Yükseldi: Endeks -5,4'e Çıktı

Avro Bölgesi'nde Yatırımcı Güveni Ekimde Yükseldi

Genel görünüm

Avro Bölgesi Genel Yatırımcı Güven Endeksi, ekim ayında küresel ekonomik güvenin özellikle Asya kaynaklı toparlanmasıyla birlikte artış kaydetti. Merkezi Frankfurt'ta bulunan araştırma kuruluşu Sentix tarafından açıklanan verilere göre endeks, eylülde eksi 9,2 iken ekimde 3,8 puan yükselerek eksi 5,4 seviyesine ulaştı.

Sentix'in beklentisi, endeksin ekimde eksi 8,5 seviyesine çıkacağı yönündeydi. Yatırımcıların gelecek 6 aya ilişkin görünümünü ölçen Beklentiler Endeksi de 0,8'den 5,8'e yükseldi. Mevcut Durum Endeksi ise eksi 18,8'den eksi 16'ya çıktı.

Sentix açıklamasında uluslararası ortamın Avro Bölgesi yatırımcı güvenine ivme kazandırdığı vurgulandı. Açıklamada belirtilen ifadeler şöyle:

"Özellikle Japonya hariç Asya önemli bir ivme kazanıyor. Burada genel endeks 18,1 puana yükselerek Şubat 2022'den beri en yüksek değerine ulaştı. Yatırımcıların ABD'ye yönelik ekonomik güveninin iyileşmesi şaşırtıcı. 1 Ekim'de başlayan hükümet kapanışına rağmen durum ve beklentiler iyileşiyor."

Anket, 2-4 Ekim tarihlerinde 1138 yatırımcının katılımıyla gerçekleştirildi.

Almanya: Beklentiler hala sınırlı iyileşme gösteriyor

Avro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi Almanya için Sentix Yatırımcı Güven Endeksi de ekimde 6,3 puan artışla eksi 17,9 seviyesine çıktı. Almanya'da Mevcut Durum Endeksi ise eksi 39'dan eksi 36,5'e yükseldi.

Sentix, yatırımcıların Almanya konusundaki karamsar duruşlarını ekimde bir miktar hafiflettiğini kaydetti. Kuruluşun değerlendirmesinde yer alan ifadenin tamamı şu şekilde:

"Ancak beklentiler sıfıra yakın seyrederken hala iyimserlik belirtisi yok. Çerçeve koşullarında sürdürülebilir iyileşmeler olmadan ve yalnızca silahlanma ile bir toparlanma başlatmak zor olacak."