KSO Ekim Meclis Toplantısı: TCMB Başkanı Fatih Karahan katıldı
Kocaeli Sanayi Odası'nın (KSO) ekim ayı meclis toplantısı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın katılımıyla düzenlendi. Toplantı, KSO konferans salonunda basına kapalı gerçekleşti.
Başkan Zeytinoğlu'ndan Merkez Bankası'na destek
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, toplantıda Merkez Bankası'nın politikalarına ilişkin ellerinden gelen desteği verdiklerini belirtti. Zeytinoğlu, enflasyonla mücadelenin öncelikli ve uzun soluklu bir süreç olduğunu vurguladı.
Zeytinoğlu, sürecin sabır gerektirdiğine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi paylaştı: "Zira ekonomide yapısal dönüşümler ve küresel belirsizlikler kısa vadede zorluklar oluşturabilir. Döviz kurlarındaki istikrar ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme, orta ve uzun vadede Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak, yatırım ortamını güçlendirecektir. Ayrıca, sürdürülebilir büyüme için fiyat istikrarının sağlanması vazgeçilmezdir."
Reel sektör talepleri ve dış riskler
Zeytinoğlu, döviz kuru, korumacılık tedbirleri, Çin rekabeti ve artan jeopolitik riskler gibi başlıklara değinerek, reel sektör açısından para politikasının kademeli gevşetilmesi, finansman maliyetlerinin düşürülmesi ve yatırımların teşvik edilmesinin önemine işaret etti.
Avrupa Birliği pazarındaki durgunluğun ihracatı zorladığını, Arap ülkeleriyle düzelen ilişkilerin kayıpları kısmen telafi ettiğini ancak bunun kalıcı olmayabileceğini kaydeden Zeytinoğlu, kur ve enflasyon ilişkisine dair beklentisini şöyle aktardı: "Kur artışı ile enflasyon artış hızının biraz altında ancak uyumlu ilerlemesini bekliyor, enflasyon hedeflerine yaklaştıktan sonra kurun da ihracatımıza ve üretimimize destek verir hale gelmesini temenni ediyoruz. Ayrıca rekabetçi kurun, ülkemizde üretilebilme imkanı olan ürünlerin üretilmesini de yönlendirerek tüketim malları ithalat talebinde de yavaşlamayı sağlayacağını düşünüyoruz."
Destek talepleri: Döviz dönüşüm desteği ve reeskont kredileri
İhracatçılar için destek çağrısında bulunan Zeytinoğlu, "31 Ekim 2025'e kadar uzatılan döviz dönüşüm desteğinin devam ettirilmesini ve yükseltilmesini talep ediyoruz." ifadesini kullandı. Ayrıca reeskont kredi limitlerinin artırılmasını istedi ve ABD tarafından uygulanan yüzde 15'lik ek gümrük vergisi nedeniyle ihracatçıların üzerindeki ilave maliyetlerin devlet tarafından çeşitli yollarla desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Karahan soruları yanıtladı; katılımcılar
Zeytinoğlu'nun konuşmasının ardından TCMB Başkanı Fatih Karahan, meclis üyelerinin sorularını yanıtladı. Toplantıya ayrıca Kocaeli Valisi İlhami Aktaş ve Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Oral Erdoğan da katıldı.
Kocaeli Sanayi Odasının (KSO) ekim ayı meclis toplantısı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın (ortada) katılımıyla gerçekleştirildi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu (sağda) ve KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul (solda), Karahan'a hediye takdim etti.