DOLAR
39,62 -0,06%
EURO
45,68 0,01%
ALTIN
4.296,95 -0,02%
BITCOIN
4.099.871,88 0,18%

Sanayide Çelik Yapılar Depreme Karşı Kalkan Olacak

OSTİM Başkanı Orhan Aydın, çelik yapıların sanayi bölgelerinde depreme karşı dayanıklılığı artıracağını vurguladı.

Yayın Tarihi: 12.05.2025 11:36
Güncelleme Tarihi: 12.05.2025 11:36

Sanayide Çelik Yapılar Depreme Karşı Kalkan Olacak

Sanayi Alanlarındaki Çelik Yapı İhtiyacı

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, sanayi bölgelerinin deprem riskine karşı hazırlıklı olmasının kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Aydın, "Kolon, kiriş ve çatıların çelik yapılarla oluşturulması gerekiyor. Biz sanayi yapılarında çeliğin daha fazla kullanılarak sorunlara çözüm üretilebileceğine inanıyoruz," dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi doğrultusunda, depremler nedeniyle afet riski yüksek bölgelerde altyapı yatırımlarının artırılması öncelik olarak belirlendi. Bu çerçevede, sanayi altyapısının afetlere karşı dirençli hale getirilmesi hedefleniyor.

Altyapının Güçlendirilmesi

Yeni sanayi bölgeleri afetlere dayanıklı altyapı standartlarına uygun tasarlanacak, mevcut alanlarda ise yapısal dayanıklılık artırılacak. Aydın, çeliğin daha ekonomik, sağlam ve sürdürülebilir bir malzeme olduğunu vurgularken, "Çelik, beton gibi kaldırıp atabileceğiniz bir şey değil," ifadelerini kullandı.

Yerli Üretim Çalışmaları

Orhan Aydın, AFAD ile yürüttükleri işbirliği çerçevesinde, deprem anındaki arama ve kurtarmada kullanılan bazı malzemeleri yerlileştirdiklerini ifade etti. Aydın, bu malzemelerin çoğunun yurt dışından yüksek maliyetlerle geldiğini ve yerli üretim için çalışma grupları oluşturduklarını belirtti.

Arama Kurtarma Ekibi Kuruldu

Aydın, 6 Şubat depremlerinin arama ve kurtarma çalışmalarının kritik önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, OSTİM OSB'den oluşan 23 kişilik bir arama kurtarma ekibinin oluşturulduğunu açıkladı. Bu ekibin, Türkiye'deki organize sanayi bölgeleri içinde kurulan ilk takım olduğunu kaydetti.

Teorik eğitimini tamamlayan ekibin saha çalışmalarına da devam ettiğini belirten Aydın, sadece depremde değil, diğer afetlerde de AFAD koordinasyonunda görev alabileceklerini ifade etti.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, deprem ülkesi Türkiye'de...

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, deprem ülkesi Türkiye'de sanayinin de bu afete hazırlıklı olması gerektiğine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, deprem ülkesi Türkiye'de...

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, deprem ülkesi Türkiye'de sanayinin de bu afete hazırlıklı olması gerektiğine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.