Van OSB Güneşle Güçleniyor: Yüzde 40'lık Alan Kendi Elektriğini Üretiyor
Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, Van'ın güneş potansiyelini sanayiye kazandırma çalışmalarını anlattı.
Güneş yatırımları hız kazandı
Van OSB'de çalışmalar hummalı bir şekilde sürüyor. Memet Aslan, enerji maliyetlerini azaltmak ve dışa bağımlılığı minimuma indirmek amacıyla yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırdıklarını söyledi. Aslan, özellikle güneş enerji sistemlerinin bölgenin geleceğinde kritik bir rol oynadığını vurguladı.
Sanayide en büyük girdi: enerji
Memet Aslan, enerji maliyetlerinin hem işletmelerin rekabet gücünü hem de Türkiye'nin dış ticaret dengesini doğrudan etkilediğini belirtti. Aslan, "Organize sanayi bölgelerinde üretimin en büyük girdisi enerjidir. Hem çalışma kapasitesi hem maliyet açısından en yüksek yükü oluşturuyor. Enerjide ciddi oranda dışa bağımlı olmamız da ülke ekonomisini zorlayan bir unsurdur. Bu nedenle alternatif, yerli ve yenilenebilir kaynaklara yönelmek zorundayız" dedi.
Van'ın güneş potansiyeli sanayiye dönüştü
Van'ın Türkiye'nin en yüksek güneş ışınım değerlerine sahip illerinden biri olduğuna dikkat çeken Aslan, "İlimiz güneş alma kalitesi bakımından ülkenin en iyi bölgelerinden biridir. Biz de bu avantajı değerlendirmek için güneş enerji sistemlerine yöneldik. Hem girdi maliyetlerini düşürmek hem çevresel etkileri azaltmak hem de ülkenin dış ticaretine katkı sunmak açısından bu yatırım çok değerli" ifadelerini kullandı.
Van OSB'nin yüzde 40'ı artık güneşle üretiyor
Aslan, yatırımların hızla büyüdüğünü belirterek, "Şu anda Van OSB’nin yaklaşık yüzde 40’ında güneş enerji sistemleri kuruldu. Sanayicimiz kendi elektriğini üretmeye başladı. Böylece hem uygun maliyetli hem de verimli enerji üretim hatlarına dâhil edildi. Yenilenebilir enerjiye yapılan bu yatırım, önümüzdeki yıllarda OSB’nin enerji bağımsızlığını güçlendirecek ve işletmelerin rekabet gücünü artıracak." dedi.
Gelecek stratejisi: Daha çok güneş, daha az maliyet
Memet Aslan, hedeflerinin güneş enerjisi kullanım oranını daha da artırmak olduğunu belirterek, "Hedefimiz; güneş enerjisi kullanım oranını daha da artırarak hem çevresel sürdürülebilirliği güçlendirmek hem de sanayiciyi enerji maliyetleri karşısında korumaktır. Bölgemiz gelecekte yenilenebilir enerji merkezlerinden biri olmaya doğru hızla ilerliyor. Sanayici uygun maliyetli enerji ürettikçe, hem rekabet gücü artıyor hem de ülke ekonomisi kazanıyor" şeklinde konuştu.
VAN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (OSB) YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEMET ASLAN, VAN’IN GÜNEŞ POTANSİYELİNİ AVANTAJA DÖNÜŞMEK İSTEDİKLERİNİ BELİRTEREK, “VAN OSB’NİN YAKLAŞIK YÜZDE 40’INDA GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ KURULDU VE SANAYİCİMİZ KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETMEYE BAŞLADI” DEDİ.