9 Yaşındaki Meral Gazze'de Bacağını Kaybetti, Protez İçin Yurt Dışına Gitmek İstiyor
Dedesi Muhammed Şükri el-Babli yaşadıklarını anlattı
İsrail ordusunun Nusayrat Mülteci Kampı'nda 11 Kasım 2024'te düzenlediği saldırıda 9 yaşındaki Meral, annesi ve sağ bacağını kaybetti. Olayda annesi dahil 4 kadın ve 3 çocuk hayatını yitirdi.
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana tonlarca bomba kullanarak düzenlediği saldırılar sonucu Gazze'de 5 bine yakın çocuk bir ya da birden fazla uzvunu kaybederek engelli kaldı. Bu çocuklardan biri de Meral oldu.
Olay sırasında evlerinin bitişiğindeki eve düşen beton parçaları ve molozlar, Meral'in evine zarar verdi. Bölgenin İsrail ordusu tarafından "kırmızı" olarak işaretlenmesi nedeniyle Meral en az 6 saat kan kaybetti ve hastaneye götürülemedi.
O anları anlatan dedesi Muhammed Şukri el-Babli şunları söyledi:
"Havada sürekli savaş uçakları, evin etrafında da tanklar olduğu için evden dışarı çıkamadık. Meral'in bacağı parçalanmıştı. Saldırı akşam 20.00 civarında oldu ve sabah 07:00'ye kadar öylece evde kaldık. Bu kız çocuğu onca saat kan kaybetti."
En azından kanamayı durdurmak için El-Avde Hastanesini aradıklarını anlatan Muhammed, yaşadığı çaresizliği şu sözlerle dile getirdi:
"Bize bacağını bir tahta parçasına bağlayın dediler. Çok zor bir durumdu. Hayatta en değer verdiğin insan ölüyor ve sen onun için bir şey yapamıyorsun. İlk yardımı yapmaktan bile acizsin."
Sabah Meral'i Avde Hastanesine, oradan Aksa Şehitleri Hastanesine sevk ettiklerini söyleyen Muhammed, doktorların sözlerini aktardı:
"Aksa Şehitleri Hastanesinde bize '6 saat beklememiş olsaydı bacağını kurtarırdık, 6 saat geçmiş, bütün damarlar, sinirler harap olmuş, artık bir şey yapamayız' dediler. Bacağını ampüte edecekler korkusuyla hastaneden çıktık.
Belki bacağını orada kurtarırız diye Ürdün (sahra) Hastanesine gittik. Orada da ampüte gerektiğini söylediler. Sonra Amerikan Hastanesine gittik. Orada bize, iki seçeneğiniz var, ya bacağından olur ya canından dediler.'"
Muhammed, sonunda Meral'in bacağının ampüte edildiğini belirtti ve torununun bakımını üstlendiğini söyledi.
Meral'in dedesi, torununun Gazze dışına çıkarak protez bacağa kavuşmasını ve babasının bulunduğu Belçika'ya gitmesini istediğini belirtti. Muhammed, "Meral, sürekli aile ortamını arıyor" dedi.
Koltuk değnekleriyle hareket etmek zorunda kalan Meral ise protez bacak ve arkadaşlarıyla yeniden koşup oynamak istediğini belirtti.