20 Başsavcı, Trump Yönetimine Dava Açtı
ABD'de 19 eyalet başsavcısı ve Washington D.C. Başsavcısı Brian Schwalb, Başkan Donald Trump yönetiminin deneme sürecindeki federal çalışanları toplu bir şekilde işten çıkarmasını yasalara aykırı bularak dava açtı.
İşten Çıkarma Prosedürlerinin İhlali
The Hill gazetesinin haberine göre, bu 20 başsavcı, Trump yönetiminin federal çalışanları işten çıkarma konusunda federal yasaları ihlal ettiğini belirtti. Aralarında New York, California, Michigan ve Wisconsin gibi önemli eyaletlerin başsavcıları da bulunuyor.
Geri Dönüş Talepleri
Başsavcılar, deneme sürecinde işten çıkardıkları federal çalışanların görevlerine geri dönmesi gerektiğini vurguladı. İddialara göre, Trump yönetimi, kişilere 60 gün önceden bildirimde bulunma zorunluluğu gibi federal yasalarla düzenlenen işten çıkarma prosedürlerine uymadı.
Mahkeme Süreci
Davaya bakmak üzere ABD Maryland Bölge Mahkemesi Kıdemli Yargıcı James Bredar atandı. Bu durum, federal çalışanların deneme süresindeki işten çıkarmalarına ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirdi.
OPM'nin Talimatı ve Mahkeme Kararı
ABD Personel Yönetim Ofisi (OPM), 14 Şubat tarihinde deneme sürecindeki federal hükümet çalışanlarının işten çıkarılması talimatını vermişti. Bu talimat ardından, bir yıldan daha kısa süredir bu kurumlarda çalışanların işten çıkarılmasına başlanmıştı. Ayrıca, San Francisco Federal Bölge Yargıcı William Alsup, 28 Şubat tarihinde OPM’nin bu talimatına karşı açılan davada, OPM’nin deneme sürecindeki çalışanların işten çıkarılmasını talep etme yetkisinin olmadığını belirtmişti.