İsrail'de Bakanların Netanyahu'ya Eleştirisi
İsrail'deki güvenlik kabinesinin bazı bakanlarının, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki ateşkes ve esir takası anlaşması hakkında kendilerini bilgilendirmemesinden rahatsız oldukları iddia ediliyor. Israel Hayom gazetesinin haberine göre, bu bakanlar, anlaşmanın ayrıntılarının kendileriyle paylaşılmaması sebebiyle Netanyahu'yu eleştirdi.
Gazetecilere Bilgi Verilmesi Rahatsızlık Yarattı
Haberde, ismi açıklanmayan bazı bakanların, "Bizi anlaşmanın ayrıntılarından uzak tuttular ve bunu bize açıklamadan önce gazetecilerle paylaşmaları çılgınlık" şeklinde yorumda bulunduğu belirtildi. İsrail devlet televizyonu KAN'a göre, Gazze'deki ateşkesin nihai taslağı, mutabakat sağlandıktan sonra önce güvenlik kabinesinin, ardından hükümetin onayına sunulacak.
Aşırı Sağcı Bakanların Direnci
İsrail'deki aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise Gazze'deki ateşkes ve esir takası anlaşmasına karşı olduklarını duyurmuştu. Ben-Gvir, koalisyonun diğer aşırı sağcı üyesi Smotrich'i, anlaşmayı engellemek için işbirliğine davet etti. Smotrich, sosyal medya platformu X'te, bu anlaşmanın "İsrail'in ulusal güvenliği için bir felaket" olduğunu belirtmişti.
Çoğunluk Yeterli
Başbakan Netanyahu'nun, Ben-Gvir ve Smotrich anlaşmanın aleyhinde oy kullansa dahi İsrail Meclisinden ve kabineden anlaşmayı geçirecek yeterli çoğunluğa sahip olduğu kaydediliyor.
Gazze'de Ateşkes ve Esir Değişimi Anlaşması Üzerinde Müzakereler Devam Ediyor
Gazze'deki ateşkes ve esir değişimi anlaşmasına son şeklin verilmesi için Katar, Mısır ve ABD'nin arabuluculuğunda Hamas ve İsrail arasında yürütülen dolaylı müzakerelerin yoğun bir şekilde devam ettiği bildirildi. İsrail kabinesinin, Gazze'deki ateşkes ve esir değişimi anlaşmasını onaylamak üzere bugün toplanması bekleniyor.
Hamas, müzakerelerin sürdüğü Katar'ın başkenti Doha'da, Gazze'deki ateşkes ve esir değişimi konusunda beklenen anlaşmanın son aşamasına gelindiğini duyurmuştu. Ayrıca Katar Dışişleri Bakanlığı, anlaşmayı duyurmaya en yakın noktada olduklarını açıkladı.