Marmara Depremi'nin merkez üssü Gölcük'te batık şehir görüntülendi
KADİR YILDIZ - Kocaeli
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin merkez üssü Gölcükte denizin dibinde kalan afet izleri, 26 yıl sonra su altı kamerasıyla kayda alındı.
7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, Değirmendere Mahallesi Çınarlık Meydanı'ndaki kıyı hattının bir bölümünü denize gömmüş, binalar, araçlar ve iskeleler su altında kalmıştı. Aradan geçen yıllara rağmen bu alan tarihin izlerini saklamayı sürdürdü.
Dalış ve bulgular
Su altı fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan öncülüğünde gerçekleştirilen dalışa, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Yönetim Kurulu Başkanvekili Hakan Arslan, Değirmendere Sualtı Topluluğu Kurucu Başkanı ve 1. Sınıf Dalgıç Murat Kulakaç ile Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki katıldı. Dalış Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Değirmendere Sualtı Topluluğu desteğiyle gerçekleştirildi.
Görüntülerde; çay bahçesi, çınar ağaçları, beton kalıntıları, sandalye, kameriye ve fayanslı duvarlar net biçimde görüldü. Uzmanlar, deniz tabanında kalan yapıların büyük ölçüde korunduğunu ancak metal parçaların zamanla paslandığını belirtiyor.
Deprem hafızasını canlı tutma çağrısı
Tahsin Ceylan, çekim yapılan noktanın eskiden Çınarlık Meydanı'nın ortası olduğunu, şimdilerde meydanın büyük bölümünün 30 metre suyun altında kaldığını aktardı. Ceylan, deprem izlerinin silinmediğini vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:
Deprem izlerinin silinmediği bir yer varsa o da Değirmendere'deki o batık şehirdir. 17 Ağustos'u ve deprem hafızasını hatırlatmak amacıyla çekimleri gerçekleştirdik. Meydandaki çınar ağaçları ve bazı yapılar yer yer 50 metre derinlikte, bölge artık yapay resif haline gelmiş durumda; ıstakozlar, kırlangıç balıkları ve birçok canlı orayı yuva olarak kullanıyor.
Ceylan, Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığına dikkat çekerek, deprem bilinci ve hazırlığı konusunda toplumun bilinçlenmesi gerektiğini ifade etti. Yapılan su altı çalışmaları, hem deprem gerçeğini yeniden hatırlatması hem de afet farkındalığı oluşturması açısından önem taşıyor.
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde denizin altında kalan "batık şehrin" son durumu, 26 yıl sonra kayda alındı. Deprem sırasında Değirmendere Mahallesi Çınarlık Meydanı'ndaki kıyı hattının bir bölümü denize gömüldü, binalar, araçlar ve iskeleler su altında kaldı. Aradan geçen yılların ardından "batık şehre" su altı fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Yönetim Kurulu Başkanvekili Hakan Arslan, Değirmendere Sualtı Topluluğu Kurucu Başkanı, 1. Sınıf Dalgıç Murat Kulakaç ve Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki tarafından dalış gerçekleştirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Değirmendere Sualtı Topluluğu desteğiyle yapılan dalışta, o gece sular altında kalan alanlar yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Görüntülerde, çay bahçesi, çınar ağaçları, beton kalıntıları, sandalye, kameriye, fayansların bulunduğu duvar net biçimde görüldü.