DOLAR
42,72 -0,06%
EURO
50,1 0,18%
ALTIN
5.924,61 -0,1%
BITCOIN
3.707.878,4 0,99%

New Jersey'de Yapay Zeka ile 'Aldatıcı' Medya İçeriği Oluşturmak Suç Sayılacak

New Jersey, yapay zeka ile üretilen aldatıcı medya içeriklerini suç kapsamına aldı ve 5 yıla kadar hapis cezası uygulayacak.

Yayın Tarihi: 03.04.2025 19:30
Güncelleme Tarihi: 03.04.2025 19:30

New Jersey'de Yapay Zeka ile 'Aldatıcı' Medya İçeriği Oluşturmak Suç Sayılacak

New Jersey'den Çığır Açan Karar

ABD'nin New Jersey eyaletinde, yapay zekâ yardımıyla oluşturulan "aldatıcı" medya içerikleri artık suç sayılacak. Eyalet Valisi Phil Murphy, bu konuda alınan yeni yasayı imzalayarak, dijital ortamda yanıltıcı 'deepfake' içeriklerinin üretimini ve yayılmasını 5 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek bir suç olarak değerlendirdi.

Yeni Yasa ve Kapsamı

Murphy, X hesabından yaptığını paylaşımda, "AI (yapay zeka) güçlü bir araç olsa da sorumlu bir şekilde kullanılmalıdır. Deepfake görüntülerinin tüm mağdurlarının yanındayız ve kötü aktörleri sorumlu tutmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız," ifadelerini kullandı.

Yasa, yapay zeka destekli "deepfake" üretimini tanımlayarak, bir kişinin aslında yapmadığı eylemi "gerçekçi bir şekilde yapıyormuş gibi gösteren herhangi bir video, ses kaydı veya görüntü" olarak belirliyor. Mahkumiyetle sonuçlanacak cezalar içeren yeni düzenleme, mağdurların dava açmalarına olanak tanıyan medeni cezaları da kapsıyor.

Ayrıca Ülke Genelinde Benzer Yasal Düzenlemeler

ABD medyasında yer alan bilgilere göre, ülkenin en az 20 eyaletinde de internette yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş görsel içeriklere yönelik benzer yasalar çıkarılmakta. Bu yenilik, dijital dünyanın güvenliğini artırmayı hedefliyor.