Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,66 0,03%
EURO
35,14 0,01%
ALTIN
2.435,95 0,02%

Son Seçimi Doğru Bilen Hakan Bayrakçı Son Anketi Açıkladı: İstanbul Seçiminde Son Durum Ne, Kim Önde?

SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı, seçimlerin kaderini belirleyecek son 15 günün önemine dikkat çekerken, İstanbul ve Muğla’nın kritik iller arasında olduğunu vurguladı.

Yayın Tarihi: 10.03.2024 13:44
Güncelleme Tarihi: 10.03.2024 13:44

Son Seçimi Doğru Bilen Hakan Bayrakçı Son Anketi Açıkladı: İstanbul Seçiminde Son Durum Ne, Kim Önde?

SONAR Başkanı: "Seçimde Son 15 Gün Kritik!"

Anket şirketi SONAR'ın Başkanı Hakan Bayrakçı, yaklaşan seçimlere dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Bayrakçı, İstanbul ve Muğla'nın kritik bölgeler arasında olduğunu belirterek, "Bir puanla biri kazanabilir ya da kaybedebilir. Bir ankette 10 kişi fark ile İmamoğlu öndeydi. Son 15 günün çok büyük önemi var. Çünkü bir şey olur, her şey değişir." dedi.

Milliyet'ten Çiğdem Yılmaz'a konuşan Bayrakçı, İmamoğlu'nun potansiyel lider adayı olarak görüldüğünü, ancak AK Parti'yi İmamoğlu ile başa baş getiren ismin Murat Kurum olduğunu ifade etti.

anket

Bayrakçı'nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Seçimlerde son 15 günün önemi var mı?

Önemi şu; başa baş bitecek yerler var. Bunlardan biri İstanbul, diğeri de Muğla. Son 15 gün bu başa baş olan yerler için oldukça önemli. Bir puanla biri kazanabilir ya da kaybedebilir. Yapılan birkaç ankette İmamoğlu birkaç puan önde çıktı ama birkaç ankette kişi sayısı ile fark çıktı. Bir ankette 10 kişi fark ile İmamoğlu öndeydi. Bu nedenle son 15 günün çok büyük önemi var. Çünkü bir şey olur, her şey değişir.

Anketlerde seçmen ne kadar dürüst?

Büyük ölçüde dürüstler. Nitekim dürüst olmasalar, SONAR son üç seçimi milimetrik isabetle bulamazdı. Mamafih görüşülen kişilerin yaklaşık yüzde 10’u çeşitli nedenlerle görüşlerini tam olarak belirtmiyor.

"Kurum teknik ve bürokrat kimliği ile ön plana çıkıyor"

Görünen o ki, İmamoğlu’na seçmen farklı bir siyasi kimlik vermiş. “CHP’yi dizayn eden adam” ve “Erdoğan’a karşı potansiyel lider adayı”. Başarır başaramaz bu ayrı konu ama İstanbul seçmeninin böyle bir kredisi var. İmamoğlu’nun bu pozisyonuna karşı AK Parti’yi İmamoğlu ile başa baş getiren Murat Kurum’dur. Kurum yerine başka aday olsaydı belli ki, İmamoğlu 4-5 puan fark atardı. Kurum siyasete girmiyor ve bunu bazı AK Partililer eleştiriyor. Yapacağı icraatları anlatıyor. İstanbul’da AK Parti’nin yapacağı en doğru yaklaşım. Bir de Kurum teknik ve bürokrat kimliği ile ön plana çıkıyor. Çok konuşmaması da avantaj.

Olumsuz gördüğünüz yönleri neler?

İmamoğlu, DEM’e gerektiğinden fazla avantaj gösteriyor ve bu da gelecek başka oyları durduruyor. Kurum’un da, kürsüye çıktığında ses tonu hep sabit. Heyecanlı değil.

Kararını değiştirecek seçmen için eski konvansiyonel seçim kampanyaları mı daha etkili yoksa gelişen teknoloji ile birlikte sosyal medya mı?

Elbette yeni teknolojinin sosyal medya ve canlı yayın bazlı kampanyaları etkili. Ancak klasik kampanyalar olmadan da olmuyor. Mesela meydan mitingi yapmazsanız partiniz lideri için “meydanlara çıkamıyor” imajı oluşuyor. Mesela afişiniz olmaz ise örgütünüz için “çalışmıyor” imajı oluşuyor. Her iki tarzı da kullanmaya mecbur oluyorsunuz. Her ikisi de farklı sebeplerle etkisini sürdürüyor.