Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te düzenlenen gösterilerde, parlamentonun önünü kuşatmaya çalışan AB yanlısı protestoculara polis müdahale etti. Tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak demonstrasyonları dağıtan güvenlik güçleri, bu eylemlerine yönelik sert önlemler aldı.
Başbakan İrakli Kobakhidze'nin ülkenin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerini 28 Kasım'da askıya alma kararına tepki olarak başlayan gösteriler, 5 gündür Tiflis başta olmak üzere çeşitli şehirlerde sürüyor. Gece saatlerinde yine parlamento önünde toplanan binlerce kişi, hükümetin bu kararını protesto etmek amacıyla toplandı.
Parlamento binasına giden yolları kapatmaya çalışan göstericiler, polisin geniş güvenlik önlemleri alması üzerine havai fişek ve taşlar fırlatmaya başladı. Bunun üzerine, polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile karşılık vererek göstericileri, geç saatlerde geri çekilmeye zorladı.
Güvenlik güçleri, bazı eylemcileri gözaltına alırken, eylemler sırasında toplam 113 polis yaralandı. Gürcistan Ombudsmanı Levan İoseliani, gözaltına alınan 156 kişiden 124'ünün şiddet ve insanlık dışı muameleye maruz kaldığını belirterek, bu oranın oldukça yüksek olduğunu vurguladı.
Protestoların nedeni, AB ile müzakerelerin durdurulması kararı. Avrupa Parlamentosu, 26 Ekim'de gerçekleştirilen parlamento seçimlerinin yenilenmesini talep etmiş, buna karşılık muhalefet ve AB destekçileri sokaklara dökülmüştü. Kobakhidze, bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan'ın iç işlerine müdahale ettiğini ifade ederek müzakerelerin 2028'e kadar başlamayacağını açıkladı. Ülkesinin 2030'da AB üyesi olma hedefini koruyacağını da ekledi.
Gürcistan hükümetinin bu kararı sonrasında ABD, Hollanda, Litvanya, Bulgaristan ve Güney Kore büyükelçileri görevlerinden istifa etti. ABD Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan ile olan stratejik ilişkilerinin askıya alındığını duyurdu. Ayrıca, Kaja Kallas, gözaltına alınan göstericilere destek veren göstericileri eleştirdi, Baltık ülkeleri ise bazı Gürcistan hükümeti yetkililerine ülkeye giriş yasağı uyguladı.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve haberport.com editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.