YÖK Başkanı, Kars'ta Hayvancılığın Sorunlarını Ele Aldı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Kars'ta düzenlenen "İneklerde Döl Verimi Problemleri ve Buzağı Ölümlerinin Engellenmesine İlişkin Yetiştirici Eğitimi Çalıştayı"nda önemli açıklamalarda bulundu. Özvar, üniversitelerin tarım ve hayvancılık sektöründe, yetiştiricilerin karşılaştığı zorlukları belirlemesi gerektiğini vurguladı.
Sektörün Ekonomik Önemi
Özvar, tarım ve hayvancılık sektörünün ekonomik ve stratejik açıdan Türkiye için kritik alanlardan biri olduğunu belirtti. Sektördeki istihdamın %13,9 olmasına rağmen, milli gelirdeki payının yalnızca %6,2 seviyesinde kalmasının verimlilik ve karlılık sorunlarını gösterdiğini ifade etti.
Hayvancılıkta Düşük Verimlilik Sorunu
Kars ve Ardahan'ın büyükbaş hayvan yetiştiriciliği açısından önemli bölgeler olduğunu belirten Özvar, Türkiye'de inek başına yıllık süt verimi ortalamasının Avrupa Birliği seviyesinin yarısından az olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgede buzağı ölümleri ve döl verimi kayıpları gibi sorunların ekonomiye büyük zararlar verdiğini söyledi.
Üniversitelerin Rolü ve Eğitim Önemi
Özvar, hayvancılığın sorunlarının çözümünde üniversitelere büyük görevler düştüğünü vurgulayarak, bu kurumların bölgesel kalkınmanın lokomotifi olmasını gerektiğine dikkat çekti. Çiftçi ve yetiştirici eğitimlerinin önemine değinen Özvar, üniversitelerin uygulamalı eğitimlerle sektöre katkı sağlaması gerektiğini belirtti.
Üniversite-Sektör İşbirliği Gerekliliği
Hayvancılıkta gerekli atılımın gerçekleştirilebilmesi için güçlü bir üniversite-sektör işbirliği gerektiğinin altını çizen Özvar, bu işbirliğiyle yenilikçi projelerin ve yeni teknolojilerin hayata geçirilmesinin kolaylaşacağını ifade etti.
Eğitim Kurumlarının Uyum Sağlaması
Özvar, tarım ve hayvancılık sektörünün dinamiklerine uyum sağlamanın kritik olduğunu belirtti ve bu amaçla eğitim programlarının sürekli güncellenmesi gerektiğini vurguladı:
"Dijitalleşme, yapay zeka ve biyoteknoloji gibi konuların eğitim müfredatlarına dahil edilmesi büyük önem taşımaktadır. Öğrencilerimiz, geleceğin çiftçileri ve veterinerleri olarak donatılmalıdır."
Çalıştaya, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, veterinerler, akademisyenler ve üreticiler de katıldı. Çalıştayın ana hedefi, hayvancılığın en önemli sorunlarına çözüm bulmak ve yetiştiricilere yeni teknikler kazandırmaktı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Kafkas Üniversitesi ev sahipliğinde Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen "İneklerde Döl Verimi Problemleri ve Buzağı Ölümlerinin Engellenmesine İlişkin Yetiştirici Eğitimi Çalıştayı"na katılarak konuşma yaptı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Kafkas Üniversitesi ev sahipliğinde Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen "İneklerde Döl Verimi Problemleri ve Buzağı Ölümlerinin Engellenmesine İlişkin Yetiştirici Eğitimi Çalıştayı"na katılarak konuşma yaptı.