Aşılama Programına 'Tetanos-Difteri-Aselüler Boğmaca Aşısı' Eklendi

Sağlık Bakanlığı, 2 Nisan'dan itibaren her gebelikte Td aşısının aselüler boğmaca bileşeniyle uygulanacağını duyurdu.

Yayın Tarihi: 13.03.2025 14:48
Güncelleme Tarihi: 13.03.2025 14:48

Aşılama Programına 'Tetanos-Difteri-Aselüler Boğmaca Aşısı' Eklendi

Sağlık Bakanlığı'ndan Önemli Açıklama

Sağlık Bakanlığı, anne ve yenidoğan bebeklerin korunması amacıyla tetanos-difteri-aselüler boğmaca (Tdab) aşısının 2 Nisan'dan itibaren her gebelik döneminde uygulanacağını bildirdi.

Boğmaca Hastalığı ve Aşının Önemi

Bakanlık, iç mekanlarda kolayca bulaşabilen boğmacanın, kalıcı hasarlar ve ölüme yol açabilen ciddi bir hastalık olduğunu vurguladı. Özellikle bebeklerde boğmaca, şiddetli öksürük atakları, ani nefes durması, zatürre, havale ve beyin hasarına yol açabiliyor.

Aşılama Uygulaması ve Koruyucu Antikorlar

Açıklamada, boğmacadan korunmanın en etkili yolunun aşılanma olduğu belirtildi. Boğmaca aşısı, difteri ve tetanos aşısıyla birlikte bebeklik döneminde toplamda 4 doz olarak uygulanıyor. Ancak, ilk dozun koruyuculuğu bebek 5 aylık olduğunda yeterli düzeye ulaşıyor. Bu döneme kadar, yenidoğan bebek anneden geçen koruyucu antikorlarla korunuyor. Bu nedenle, annenin gebelik döneminde boğmaca aşısıyla aşılanması, koruyucu antikor düzeyini artıran etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor.

Ücretsiz Aşı Uygulaması

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yenidoğan boğmaca vakalarında artış gözlemlendiği aktarılırken, Td aşısının 2 Nisan'dan itibaren her gebelik döneminde aselüler boğmaca bileşeni ile uygulanacağı kaydedildi. Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamındaki aşılar, Aile Sağlığı Merkezleri ve tüm sağlık kurumlarında ücretsiz olarak yapılmaktadır.