Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,66 0,03%
EURO
35,14 0,01%
ALTIN
2.435,95 0,02%

Demir eksikliğini bir çırpıda bitiriyor! Kan değerleriniz bu besinle tavan yapacak

Demir eksikliği, birçok insanın yaşadığı yaygın sağlık sorunudur. Ancak doğal yöntemlerle bu problemi yok edebilirsiniz. İşte demir eksikliğine karşı mucizevi besinler...

Yayın Tarihi: 09.02.2024 12:22
Güncelleme Tarihi: 09.02.2024 12:22

Demir eksikliğini bir çırpıda bitiriyor! Kan değerleriniz bu besinle tavan yapacak

Demir, vücudumuz için hayati öneme sahip bir mineraldir. Kırmızı kan hücrelerinin yapısında yer alır ve oksijen taşınmasında kritik bir rol oynar. Ancak demir eksikliği, kansızlık gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, demir eksikliği nedir, nasıl önlenir? Demir bakımından zengin besinler nelerdir? Detaylarda...

DEMİR EKSİKLİĞİ NEDİR?

Demir eksikliği, vücutta ihtiyaç duyulan demirin çeşitli nedenlerle karşılanamaması durumuna denir. Demirin vücutta çok önemli görevleri vardır. Örneğin, alyuvar adı verilen kan hücrelerine kırmızı rengini veren hemoglobin demir içerir ve alyuvarlar oksijeni akciğerden alıp diğer dokulara ulaştırılmasında önemli rol oynar. 

DEMİR EKSİKLİĞİ

Kandaki demir oranı düşük olduğunda alyuvar üretimi azalır ve sonuç olarak hücre, doku ve organlara taşınan oksijen miktarında azalma meydana gelir. Demir eksikliği sonucunda demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar.

DEMİR EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

* Yetersiz ve dengesiz beslenme. Demir içeren besinlerin yeterli düzeyde tüketilmemesi.

* Gebelik, emzirme dönemi ve sık aralıklarla doğum yapmak. Bu dönemlerde vücutun demir ihtiyacı artar.

* Vücuttan demir kaybı. Aşırı adet kanamaları, mide ülseri, hemoroid, kaza gibi nedenlerle aşırı kan kaybı.

* Çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler yemeklerle birlikte tüketildiğinde demir emilimini önemli oranda engelleyebilir.

DEMİR EKSİKLİĞİ HAKKINDA

DEMİR BAKIMINDAN ZENGİN BESİNLER NELERDİR?

İşte düzenli tüketildiğinde demir eksikliğini bitiren süper besinler:

Kırmızı Et

Demir eksikliğini gidermek için en etkili besinlerden biri kırmızı ettir. Özellikle dana eti demir bakımından zengindir.

Yumurta 

Yumurta, demirin yanı sıra protein ve diğer besin maddeleri açısından da zengin bir besindir.

YUMURTA

Ispanak 

Yeşil yapraklı sebzeler genellikle demir bakımından zengindir. Ispanak da bu sebzelerden biridir ve demir eksikliğini gidermede yardımcı olabilir.

Fasulye ve Mercimek 

Baklagiller, demir ve diğer önemli besin maddeleri açısından zengin bir kaynaktır. Fasulye ve mercimek de demir eksikliğini gidermek için iyi birer seçenektir.

BAKLAGİLLER

Kuru Meyveler

Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik gibi kuru meyveler demir bakımından zengin besinlerdir ve demir eksikliğini gidermede yardımcı olabilir.

Balık 

Özellikle somon, ton balığı ve sardalye gibi yağlı balıklar demir bakımından zengindir ve demir eksikliğini gidermede yardımcı olabilir.