Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,66 0,03%
EURO
35,14 0,01%
ALTIN
2.435,95 0,02%

Soğanı dilimleyerek tüketenler aman dikkat! Böyle gördüğünüz an hemen çöpe dökün

Türk mutfağında tüm yemeklerin vazgeçilmez maddesi olan soğan, vücuttaki tüm mikropları kırarak savaşçı olarak çalışıyor.

Yayın Tarihi: 11.02.2024 10:51
Güncelleme Tarihi: 11.02.2024 10:51

Soğanı dilimleyerek tüketenler aman dikkat! Böyle gördüğünüz an hemen çöpe dökün

Dilimlenmiş soğanın sıradan bir mutfak malzemesi olmanın ötesinde, sağlık için potansiyel bir tehlike arz ettiği konusunda uzmanlar uyarıyor. Türk mutfağının vazgeçilmezi soğan, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda vücuttaki mikroplarla savaşan bir kalkan gibi işlev görerek besleyici bir katkı sağlar. Ancak, pratik olması adına dilimlenip dolapta bekletildiğinde ortaya çıkan riskleri göz ardı etmemek önemlidir.

Dilimlenmiş soğanın zararları konusunda yapılan uzman açıklamaları, bu sevilen besinin bekletildiği ortamlarda bakteri oluşturabileceğini gösteriyor. Soğanın çiğ olarak dilimlenip saklandığında, oluşan bakterilerin sağlığı tehdit edebileceği belirtiliyor. Bu nedenle, kesilen soğanlar taze bir şekilde tüketilmelidir.

soğan

Doğru bir şekilde saklanmayan dilimlenmiş soğanların tüketilmesi, sadece vücutta enfeksiyon riskini artırmakla kalmaz, aynı zamanda gıda zehirlenmelerine de neden olabilir. Ayrıca, yarım kalmış bir soğanın ertesi gün tüketilmesi veya yemeklere eklenmesi de sağlık açısından risk taşıyan bir davranıştır.

Uzmanlar, dilimlenmiş soğanın bekletilmesi durumunda, safra salgılarını ve mide asidini artırarak gıda zehirlenmelerine yol açabileceğine dikkat çekiyor. Bu durum, soğanın içerdiği besin maddelerinin zamanla bozulmasına ve sağlığa zararlı mikroorganizmaların üremesine zemin hazırlayabilir.

Dilimlenmiş soğanın doğru bir şekilde saklanması için ise uzmanlar, kapalı bir poşet içinde dolabın No-Frost bölümünde muhafaza etmeyi öneriyor. Alternatif olarak, dilimlenmiş soğanı hava temizleyicisi ya da mikrop öldürücü olarak kullanarak, ertesi gün çöpe atılması sağlanabilir. Bu önlemler, soğanın sağlık açısından olumsuz etkilerini en aza indirgeyerek, güvenli bir tüketimi destekler.