Kasım'da Domates ve Sebze Fiyat Endeksinde Rekor Düşüş
Antalya Ticaret Borsası tarafından açıklanan Kasım Ayı Hal Endeksi sonuçları, domates ve sebze piyasalarında dikkat çekici hareketler olduğunu gösterdi. Kasım ayında domates ve sebze fiyat endeksleri yıllık bazda sert düşüş yaşarken, miktar endekslerinde rekor artışlar kaydedildi.
Aylık ve Yıllık Miktar Değişimleri
Aylık bazda miktar endeksi değişimleri şu şekilde gerçekleşti: domates %210.72 arttı, sebze %112.73 arttı, meyve %21.96 azaldı. Yıllık bazda ise miktarlarda; domates %46.48 arttı, sebze %73.54 arttı, meyve %14.29 azaldı.
Yıllık Fiyat Endeksleri ve Etkileri
Yıllık fiyat endekslerinde dikkat çeken değişimler şunlar oldu: domates fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 43.15 azaldı, sebze fiyat endeksi yüzde 41.36 azaldı, meyve fiyat endeksi ise yüzde 51.48 arttı. Antalya Ticaret Borsası verileri, domates ve sebze fiyatlarındaki düşüşte artan işlem miktarlarının, meyvedeki fiyat artışında ise yıllık işlem miktarındaki azalışın etkili olduğunu vurguluyor.
İşlem Endekslerinde Rekorlar ve Tarihsel Karşılaştırma
Kasım ayında işlem bazlı veriler öne çıktı: domates işlem miktar endeksi %210.72 ile rekor artış, işlem fiyat endeksi ise %30.82 düşüş gösterdi ve son yedi yılın Kasım ayları dikkate alındığında işlem fiyat endeksi ikinci en büyük azalış olarak kaydedildi. Meyvede işlem miktar endeksi %21.96 ile rekor azalış gösterirken, işlem fiyat endeksi %6.67 düşüş olarak bildirildi; bu da son yedi yılın Kasım aylarında işlem fiyat endeksinin ikinci en büyük azalışı olarak kayda geçti. Sebzede ise işlem miktar endeksi %112.73 ile rekor artış, işlem fiyat endeksi %21.18 ile rekor azalış olarak gerçekleşti.
Son Yedi Yılın Eğilimi
Son yedi yılın verileri dikkate alındığında, Kasım ayında domates ve sebze satış miktarları ortalamanın üzerinde, meyve satış miktarı ise ortalamanın altında gerçekleşti. Fiyat seviyeleri açısından ise domates ve meyve ortalama civarında seyrederken, sebze fiyat seviyesi ortalamanın altında kaydedildi.
Antalya Ticaret Borsası'nın Kasım verileri, artan arzın domates ve sebze fiyatlarında baskı oluşturduğunu, meyvede ise azalan arzın fiyatları yukarı çektiğini net biçimde ortaya koyuyor.
ANTALYA TİCARET BORSASI TARAFINDAN KASIM AYI HAL ENDEKSİ AÇIKLANDI. KASIM AYINDA DOMATES FİYAT ENDEKSİ YILLIK BAZDA YÜZDE 43.15 AZALDI.