DOLAR
37,95 0,07%
EURO
43,14 0%
ALTIN
4.074,57 0%
BITCOIN
3.233.193,03 -0,81%

New York Borsası Müzakere Umutlarıyla Yükselişe Geçti

New York borsası, tarife müzakereleriyle ilgili umutlarla güne yükselişle başladı. Dow Jones, 1.000 puan arttı.

Yayın Tarihi: 08.04.2025 17:15
Güncelleme Tarihi: 08.04.2025 17:15

New York Borsası Müzakere Umutlarıyla Yükselişe Geçti

New York Borsası, Tarife Müzakere Umutlarıyla Yükseldi

New York borsası, tarife restleşmeleri sonrası oluşan satış baskısının ardından müzakere umutlarıyla güne yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, 1000 puanın üzerinde değer kazanarak yüzde 3,28 artışla 39.209,66 puana yükseldi.

S&P 500 endeksi yüzde 3,35 artışla 5.232 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 3,76 kazançla 16.189,97 puana çıktı.

Piyasalarda Pozitif Seyir

ABD'nin korumacı ticaret politikasına yönelik gelişmeler, piyasalarda belirleyici olmaya devam ediyor. Yeni işlem gününün açılışında pay piyasalarında iyimser bir seyir izlendi. Tarifelere ilişkin haber akışı dikkatle izlenirken, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, bugün gerçekleştirdiği bir röportajda, yaklaşık 70 ülke ile tarifeler konusunda görüşmelere başlamak için Beyaz Saray ile temasa geçildiğini belirtti. Bessent, "masaya sağlam önerilerle gelmeleri halinde iyi anlaşmalar" yapabileceklerini ifade etti.

Çin ile Gerilim Sürüyor

Bessent, ayrıca Çin'in gerilimi tırmandırmasının ise "büyük bir hata" olduğunu ileri sürdü. ABD Başkanı Donald Trump, dün Beyaz Saray'da yaptığı açıklamalarda, ABD ile anlaşma yapmak için gelen çok sayıda ülke olduğunu ifade etti.

Piyasalardaki müzakere iyimserliğine rağmen, ABD ile Çin arasındaki gerilim devam ediyor. Çin, ABD Başkanı Trump'ın yüzde 50 ek gümrük tarifesi getirme tehdidine yanıt olarak, bunun gerçekleşmesi halinde "kararlı karşı tedbirler alınacağını" açıkladı. Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Eğer ABD bu yolda devam ederse, Çin sonuna dek kararlı karşı tedbirlerle yanıt verecektir." ifadesi yer aldı.

Trump, Truth Social platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, Çin'in karşılıklı tarifelere misilleme olarak açıkladığı yüzde 34 luk gümrük vergilerini geri çekmemesi halinde, bu ülkeye yüzde 50 ek tarife uygulanacağı uyarısında bulundu.

Tarifelerin enflasyonu artırabileceği ve ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceğine dair endişeler sürerken, analistler enflasyonun gidişatına dair daha net bir tablonun ortaya çıkması için perşembe günü açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini beklediklerini belirtiyor.