
Mardinli Kasım Dede: Kitap Okuma Aşkı Dört Nesile Yayılıyor
88 yaşındaki Kasım Güneş, okuma aşkıyla Mardin'deki ailesine ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Yıllarca tarım ve hayvancılıkla uğraşan Güneş, hiç okula gitmemiş olmasına rağmen 70 yıldır kitap okuma alışkanlığı geliştirmiş.
Okuma Yazmayı Aile Büyüklerinden Öğrendi
Küçüklüğünde 6 yaşında Arapça ve Kürtçe okumayı öğrenen Güneş, ilerleyen yıllarda Türkçeye de merak sarmış. Şu an 7 çocuğu ve 60 torunu bulunan Güneş, okuma alışkanlığını onlara da aktarmayı başarmış.
“Herkesin Kitap Okumasını İstiyorum”
Güneş, “Okumayı çok seviyorum. Vaktimi kitap okuyarak geçirmeyi çok seviyorum. Kitap okumak iyidir. 70 yıldır kitap okuyorum. Herkesin kitap okumasını istiyorum.” diyerek okumanın önemine dikkat çekiyor.
Dört Nesil Bir Arada Kitap Okuyor
Kasım Güneş'in oğlu Şeyhmus Güneş, babasının okuma sevgisinin ailesine örnek olduğunu belirtti. “Babasının kitap okuma tutkusu bize de örnek oluyor. Dört nesil bir arada kitap okumayı çok seviyoruz.” ifadelerini kullanan Şeyhmus, evlerinde düzenli olarak kitap okuma saatleri düzenleniyor.
Kitap Okuma Alzheimer Hastalığını Geciktiriyor
Şeyhmus Güneş, babasına üç yıl önce Alzheimer başlangıcı teşhisi konulduğunu, ancak kitap okumanın bu durumun etkilerini geciktirdiğini belirtiyor. “Kitap okumak ona bir nevi ilaç oluyor, unutkanlığını gideriyor.” dedi.
Torunlarından Örnek Alıyorlar
Kasım Güneş’in torunu 10 yaşındaki Muhsin Güneş, dedesinin kitap okumayı çok sevdiğini ve onun örnek alarak sık sık kitap okuduklarını söyledi. “Büyükbabamın yaşına gelinceye kadar kitap okumak istiyorum.” dedi. Diğer torunları da dedelerinin yanında sesli kitap okumaktan hoşlandıklarını belirtiyor.
Kitap Okumanın Aile İçindeki Rolü
Kasım Güneş'in okuma sevgisi sadece bilgi edinim aracı değil; aynı zamanda aile içi bağları güçlendiren bir aktivite haline geldi. Okuma saatlerinde ailecek kitap okumak, onların ilişkilerini daha da kuvvetlendiriyor.
Mardin'de yaşayan 88 yaşındaki Kasım Güneş (solda), kitap okuma alışkanlığını çocukları, torunları ve torunlarının çocuklarına da kazandırdı. Türkçe ve Kürtçenin yanı sıra Arapça da bilen 7 çocuğu ve 60 torunu bulunan Güneş, bu alışkanlığını aşıladığı çocukları ve torunlarıyla da kitap okuyor.
Mardin'de yaşayan 88 yaşındaki Kasım Güneş (solda), kitap okuma alışkanlığını çocukları, torunları ve torunlarının çocuklarına da kazandırdı. Türkçe ve Kürtçenin yanı sıra Arapça da bilen 7 çocuğu ve 60 torunu bulunan Güneş, bu alışkanlığını aşıladığı çocukları ve torunlarıyla da kitap okuyor.