DOLAR
42,72 -0,06%
EURO
50,24 -0,1%
ALTIN
5.954,87 -0,61%
BITCOIN
3.846.943,06 -2,72%

ABD Senatosu, İsrail'e Silah Satışlarını Reddetti

Senatör Bernie Sanders'in önerisiyle yapılan oylamada, ABD Senatosu İsrail'e silah satışını iptal eden tasarıyı reddetti.

Yayın Tarihi: 04.04.2025 00:04
Güncelleme Tarihi: 04.04.2025 00:04

ABD Senatosu, İsrail'e Silah Satışlarını Reddetti

ABD Senatosu, İsrail'e Silah Satışı Tasarısını Reddetti

ABD Senatosu, bağımsız Senatör Bernie Sanders tarafından sunulan ve İsrail'e yapılacak yaklaşık 9 milyar dolarlık silah satışının iptalini öngören karar tasarısını oy çokluğu ile reddetti.

Oylama öncesinde konuşma yapan Sanders, "ABD'nin Filistin halkının yıkımına ortak olmaya devam etmemesi gerektiğini" vurguladı. Senatör, bu süreçte ABD’nin geçen yıl İsrail'e 18 milyar dolar askeri yardımda bulunduğunu ve 50 bin ton'dan fazla askeri teçhizat gönderdiğini hatırlattı.

Sanders, İsrail'in Gazze'ye yönelik yürüttüğü askeri harekâtı sert bir dille eleştirerek, bu olayların yüksek sivil kayıplarına ve büyük yıkımlara neden olduğunu ifade etti. Oylama gerçekleşmeden önce sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, "(İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu) hükümeti Gazze'de 50 bin kişiyi öldürdü ve 112 bin kişiyi yaraladı. İki hafta önce ateşkesi bozdular ve o zamandan beri de 322 çocuk öldürdü ve 600 kişiyi yaraladılar. ABD, suç ortaklığına son vermeli," açıklamalarında bulundu.

Senato oylamasında, tasarıya yalnızca 15 Senatör "evet" derken, 82 Senatör "hayır" oyu kullandı. Böylelikle ABD yönetimi, İsrail'e her biri yaklaşık bir tonluk 35 binden fazla bomba ve diğer mühimmatları içeren 8,8 milyar dolarlık bir silah satışı gerçekleştirecek.