Aksaray’da yasaklı Anadolu sarı akrep satışı: Şahıs suçüstü yakalandı
Yeni Sanayi Mahallesi’ndeki bir tesiste düzenlenen operasyonda, beslenmesi, toplanması ve ticareti yasak olan Anadolu sarı akrebini satışa getiren şahıs suçüstü yakalandı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, akreplere el koyarken ilgili kişiye idari işlem uyguladı.
Takip ve operasyon detayları
Ekipler, doğa ve hayvanlarla ilgili çalışmalar sırasında bir şahsın Anadolu sarı akrebi satışı yapacağı bilgisine ulaştı ve takibe başladı. Kimliği tespit edilen Musa B. (25), telefonla anlaştığı kişiye akrebi satmaya geldiği sırada Aksaray Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerince suçüstü yakalandı. Operasyonda biri yavru, diğeri genç olmak üzere 2 Anadolu sarı akrep ele geçirildi.
Hukuki işlem ve ceza
Olayda, şahsa 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu çerçevesinde 60 bin 187 lira idari para cezası uygulandı. Doğa koruma ekipleri, akrebin bulundurulmasının ve ticaretinin kanun kapsamında yasak olduğuna dikkat çekti.
Akrebin zehri ve riskleri
Yetkililer, Anadolu sarı akrebinin çok keskin bir zehre sahip olduğunu, zehrin kozmetik sanayinde ve bazı antibiyotiklerin ham maddesinde kullanıldığını aktardı. Ayrıca zehrin litresinin yaklaşık olarak 10 milyon dolar değerinde olduğu belirtildi.
Sağlıklı yetişkinlerde zehirin 36–48 saat kadar devam eden çok şiddetli kramplar, spazmlar, titreme ve aşırı üşüme gibi belirtiler oluşturduğu ve ardından kendiliğinden vücut tarafından atıldığı bildirildi. Ancak yetkililer, alerjik bünyelerde, çocuklar ve yaşlılar için akrebin zehrinin öldürücü olabileceği uyarısında bulundu.
AKSARAY’DA BESLENMESİ, TİCARETİ YASAK OLAN, KESKİN BİR ZEHRE SAHİP OLUP ALERJİK BÜNYELER VE ÇOCUK İLE YAŞLILARDA ÖLÜMCÜL ETKİSİ OLAN ANADOLU SARI AKREBİ SATIŞI YAPAN ŞAHIS, SATIŞ YAPTIĞI ESNADA DOĞA KOKUMA EKİPLERİNİN YAPTIĞI OPERASYONLA SUÇÜSTÜ YAKALANDI. ZEHRİNİN LİTRESİ 10 MİLYON DOLAR OLAN AKREPLERE EL KONULURKEN ŞAHSA 60 BİN 187 LİRA PARA CEZASI KESİLDİ.