DOLAR
42,54 0%
EURO
49,57 0%
ALTIN
5.756,81 0%
BITCOIN
3.837.921,56 0%

Almanya ortak İHA savunma merkezi kuruyor

İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, tehdide dönüşen İHA'lara karşı ortak bir savunma merkezi ve Federal Polis içinde yeni birimlerin kurulacağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 08.10.2025 18:30
Güncelleme Tarihi: 08.10.2025 18:30

Almanya ortak İHA savunma merkezi kuruyor

Almanya ortak İHA savunma merkezi kuruyor

Almanya İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, tehdit oluşturan insansız hava araçlarına (İHA) karşı merkezi bir savunma yapısı kurulacağını duyurdu.

Merkezin rolü ve iş birliği

Dobrindt, Berlin’deki basın toplantısında eyalet polis teşkilatlarının tehlikeleri önlemenin esas sorumlusu olduğunu, ancak gelecekte Federal Polis Teşkilatı'nın eyalet polislerini İHA savunmasında destekleyeceğini vurguladı. Bakanlar Kurulu'nda alınan karara göre, ortak İHA savunma merkezi eyalet ve federal birimlerin birlikte çalışacağı bir yapı olacak.

Yeni birimler ve yasal değişiklik

Dobrindt, merkezle eş zamanlı olarak Federal Polis Teşkilatı bünyesinde bir İHA ile mücadele birimi ve bir İHA AR-GE birimi kurulacağını belirtti. Ayrıca, Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen tasarıyla Federal Polis Yasası'nda değişiklikler yapılacağı, federal polise tehdide dönüşen İHA'lara müdahale etme ve bunları düşürme yetkisinin düzenlendiği aktarıldı.

Ordu desteği ve yasama süreci

Alman hükümeti, Alman ordusunun (Bundeswehr) ülke içinde şüpheli İHA’larla mücadeleye destek sağlaması için Hava Güvenlik Yasası'nı da yenilemeyi planlıyor. Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen yasa tasarısının yürürlüğe girebilmesi için ise tasarının Bundestag'tan geçmesi gerekiyor.

Özetle, Dobrindt'in açıklamaları Almanya'nın İHA tehdidine karşı koordineli bir savunma mekanizması oluşturma kararlılığını ve federal yetkilerde genişlemeyi işaret ediyor.