DOLAR
38,3 0,07%
EURO
43,57 -0,46%
ALTIN
4.125,73 -1,26%
BITCOIN
3.577.974,92 0,32%

Amerika'nın Sesi, 83 Yıl Sonra Susturuldu

Donald Trump'ın kararnamesiyle Amerika'nın Sesi'nde çalışan gazeteciler zorunlu izne çıkarıldı. Bu, 83 yıllık bir dönemin sonunu işaret ediyor.

Yayın Tarihi: 17.03.2025 11:08
Güncelleme Tarihi: 17.03.2025 11:08

Amerika'nın Sesi, 83 Yıl Sonra Susturuldu

Donald Trump'ın Kararnamesiyle Amerika'nın Sesi Susturuldu

CAN HASASU - ABD Başkanı Donald Trump, hükümetin finanse ettiği medya kuruluşlarında bütçenin ve personel sayısının düşürülmesine yönelik imzaladığı kararnamenin ardından, Amerika'nın Sesi (Voice of America - VOA) çalışanlarını zorunlu idari izne çıkardı.

Amerika’nın Sesi’nin tarihi, ABD’nin 2. Dünya Savaşı'na girmesinin ardından 1 Şubat 1942’de Almanca radyo yayını ile başlamıştır. İlgili kararname ile, Amerikan kamu diplomasisinin 83 yıldır dünyaya ulaşan sesi susturulmuş oldu.

ABD Küresel Medya Ajansı'na bağlı 7 federal basın kuruluşundan biri olan Amerika’nın Sesi, toplamda 3,500 çalışanıyla dikkat çekiyor; bunun 1300’ü kadrolu, çok sayıda çalışanı ise sözleşmeli. Amerika'nın Sesi haricinde ABD Küresel Medya Ajansı'na bağlı Özgür Avrupa, Özgür Asya Radyosu, Radyo Martí ve Al Hurra gibi diğer kurumlar da yer alıyor.

Ajansın 2024 yılı bütçesi 886 milyon dolar olarak belirlenmişti.

Türkçe Yayınlar Etkilenecek

50 farklı dilde yayın yapan Amerika’nın Sesi’nin Türçe servisi de karardan etkilendi. Türk gazetecilerin e-posta hesaplarına ve bina erişimlerine yasak getirilmiş durumda. 15 Mart itibarıyla Amerika’nın Sesi Türkçe internet sayfasında yeni haber girişi yapılmamış ve son vardiya çalışanlarının kurum kartlarını iade etmeleri talep edilmiştir.

Yeni Görev Atamaları

ABD Başkanı Trump, Amerika’nın Sesi direktörlüğüne eski haber spikeri ve Cumhuriyetçi siyasetçi Kari Lake’ı atadı. 2024 seçimlerinde Arizona'dan Cumhuriyetçi senatör adayı gösterilen Lake, seçimleri kaybetmişti. Trump’ın göreve gelmesinden sonra danışmanlığa getirilen Lake, daha sonra direktör olarak atanarak, ABD Küresel Medya Ajansı’nı “Amerikan vergi mükellefleri için büyük bir çürüme ve yük” olarak tanımladı.

Başkan Trump, Amerika’nın Sesi’ni “Trump karşıtı” ve “radikal” olarak nitelendiriyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, bu kararın vergi mükelleflerinin radikal propagandanın bedelini ödememesi için alındığı ifade edildi.