Arap Birliği Zirvesi'nde Önemli Çağrılar
Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Olağanüstü Arap Birliği Zirvesi'nde, Arap ülkelerinin temsilcileri bir araya gelerek önemli kararlar aldı. Zirve sonucunda yayımlanan bildiride, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Batı Şeria ve Gazze'de uluslararası barış gücü konuşlandırılması çağrısında bulunuldu.
Filistin Devletinin Kurulması İçin Adımlar
Bildiride, Filistin devletinin hayata geçirilmesine yönelik süreçlerin hızlandırılması gerektiği vurgulandı. Özellikle Gazze'deki ateşkes anlaşmasının ikinci ve üçüncü aşamalarının tamamlanması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Müslümanların Mescid-i Aksa'ya ulaşımının sağlanması talep edildi.
İsrail'in Suriye'den Çekilmesi Çağrısı
Ayrıca, bildiride İsrail'in Suriye'de işgal ettiği topraklardan çekilmesi çağrısı da yapıldı. Arap ülkeleri, İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarını kınayarak, uluslararası toplumun ve BM Güvenlik Konseyi'nin acilen harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.
Filistinli Mültecilerin Durumu
Bildiride, Filistinlilerin zorla göç ettirilmesine yönelik her türlü girişimin reddedildiği ve bunun soykırım suçunun bir parçası olarak değerlendirileceği belirtildi. Bu konuyu incelemek üzere bir Arap hukuk komisyonu görevlendirildi.
Sonuç olarak, Filistin halkının zorla göç ettirilmesi veya toprakların ilhak edilmesine yönelik girişimlerin, bölgedeki çatışmaları artıracağı ve istikrarı tehdit edeceği uyarısında bulunuldu. Ayrıca, Netanyahu hükümeti'nin Gazze'ye yardımların girişini durdurma kararına yönelik sert eleştirilerde bulunuldu.