
Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Maxime Prevot, ülkesinin Ukrayna'da ateşkes sağlanması halinde barış koruma misyonu için asker gönderme olasılığına karşı kapıyı kapatmadığını ifade etti.
RTL televizyonuna yaptığı açıklamada Prevot, yeni hükümetin savunma bütçesini bu yaz itibarıyla gayrisafi yurtiçi hasılanın (%2) çıkarma hedefinin bulunduğunu belirtti. Bu hedefe ulaşmak için Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in sunduğu yeniden silahlanma planından yararlanılabileceğini vurguladı.
Prevot, ateşkesin sağlanması durumunda Belçika'nın barış misyonuna asker göndermesinin "olasılık dahilinde" olduğunu belirterek, "Bu perspektifi dışlamıyoruz." dedi.
Bununla birlikte Prevot, bu adımın atılması için bazı temel koşullar olduğunu da dile getirdi. Öncelikle, Ukraynalıların çıkarlarına saygı gösteren bir barış anlaşması imzalanmasının şart olduğunu belirten Prevot, "Avrupa'nın çıkarlarını da dikkate almalıyız. Onların zararına olacak bir anlaşma yapmamalıyız. Kalıcı ve kabul edilebilir bir barışın sağlanması bu ayrıcalığın temelini oluşturacaktır." ifadelerini kullandı.
Prevot, Le Soir gazetesine verdiği bir röportajda ise ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardımlarını askıya alma kararına dair değerlendirmelerde bulundu. Avrupa ülkelerinin birlik içinde hareket etmesinin önemine dikkat çeken Prevot, Avrupa'nın kendi sınırlarını koruyabilmek için başkalarına değil, kendisine güvenebilmesi gerektiğini kaydetti.
Bakan Prevot sözlerine şöyle devam etti: "ABD'nin katkıları bir gecede değiştirilebilecek bir durum değildir. Mesele, sorumluluklarımızdan muaf kalmadan birlikte çalışmanın yeni yollarını bulmaktır."
Ayrıca, Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için ABD öncülüğünde gerçekleştirilen görüşmelere katılmak isteyen Avrupa ülkeleri, ateşkesin sağlanması halinde Ukrayna'ya sunulacak güvenlik garantilerini de tartışıyor. Fransa ve İngiltere'nin öncülüğünde bazı Avrupa ülkeleri, Ukrayna'da ateşkesin sağlandığına emin olmak için bu ülkeye barış misyonu gönderme planlarını gündeme getirirken, diğer AB üyesi ülkeler bu öneriye sıcak bakmamaktadır.