DOLAR
42,58 -0,03%
EURO
49,52 0%
ALTIN
5.765 -0,01%
BITCOIN
3.934.481,54 0,68%

Çin: ABD'nin Tarife Artışları Ülkeleri Kalkınma Haklarından Yoksun Bırakıyor

Çin, ABD'nin tarifelerinin az gelişmiş ülkeleri olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 07.04.2025 16:46
Güncelleme Tarihi: 07.04.2025 16:46

Çin: ABD'nin Tarife Artışları Ülkeleri Kalkınma Haklarından Yoksun Bırakıyor

Çin, ABD'nin Tarife İstismarını Eleştiriyor

Çin, ABD'nin uyguladığı "karşılıklı tarifeler"in en çok az gelişmiş ülkeleri etkileyeceğini ve ülkeler arasındaki gelişmişlik farklarını derinleştireceğini belirtti. Bu durumun ülkeleri kalkınma haklarından yoksun bırakacağına dikkat çekildi.

Lin Cien'in Açıklamaları

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump'ın 4 Nisan'da duyurduğu tarife artışlarına dair değerlendirmelerde bulundu. Sözcü, ABD'nin "karşılıklılık" kisvesi altında "hegemonik" bir yaklaşım sergilediğini, başka ülkelerin meşru çıkarlarını yok sayarak kendi bencil çıkarlarına hizmet ettiğini söyledi.

Lin, ABD'nin tarife artışlarının refah uçurumunu artıracağını ve en çok etkilenecek olan grubun az gelişmiş ülkeler olacağını ifade etti. "ABD'nin tarifeleri istismarı, özellikle de 'Küresel Güney' ülkelerini kalkınma haklarından yoksun bırakıyor" dedi.

Eşitsizliğin Sürdürülebilir Kalkınmaya Etkisi

Sözcü, tarifelerin yaratacağı eşitsizliklerin Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşma çabalarına büyük zarar vereceğine vurgu yaptı. Lin, ülkeler arasında açık işbirliğinin tarihin bir eğilimi olduğunu ve karşılıklı faydanın ortak bir arzu olduğunu dile getirdi.

"Kalkınma, yalnızca az sayıda ülkelerin ayrıcalığı değil, tüm ülkelerin evrensel hakkıdır" dedi.

Trump'ın Tarife Artışlarına Dair Detaylar

ABD Başkanı Donald Trump, 5 Nisan'dan itibaren diğer ülkelere karşı %10'un üzerinde gümrük tarifeleri uygulayacaklarını duyurmuştu. Daha sonra bu oranların, gerçek tarifelere göre değil, ABD'nin ilgili ülkeye verdiği dış ticaret açığına göre hesaplandığı ortaya çıktı. Buna göre Çin'e uygulanacak ek gümrük tarifesi %34'e çıkartılacak.

Çin, ABD'nin tarife artışlarına karşılık olarak aynı oranda ek tarife uygulayacağını açıklamış ve Dünya Ticaret Örgütü'nde dava açma kararı almıştı. Pekin, ayrıca ABD şirketlerine yönelik yaptırımları hayata geçireceğini ve nadir toprak elementlerinin ihracatında kısıtlamalara gideceğini bildirmişti.