DOLAR
34,92 0%
EURO
36,7 0%
ALTIN
2.976,68 0%
BITCOIN
3.589.526,1 -2,12%

CRISPR ile Yaşlı Farelerde Kök Hücre Üretimi Artıyor

Nobel ödüllü CRISPR teknolojisi, yaşlı farelerde kök hücre üretimini artırma potansiyeli taşıyor.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 14:46
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 14:46

CRISPR ile Yaşlı Farelerde Kök Hücre Üretimi Artıyor

Yaşlı Farelerin Beyinlerindeki Kök Hücre Üretimi Artıyor

Bilim insanları, Nobel ödüllü CRISPR/Cas9 genom düzenleme teknolojisi sayesinde yaşlı farelerin beyinlerinde kök hücre üretimini artırmayı başardı. ABD'nin farklı üniversitelerinden bir araya gelen araştırmacılar, yaşın ilerlemesiyle kök hücrelerin yeni hücreler üretmesini yavaşlatan genler üzerinde yapmış oldukları düzenlemelerin, yaşlı farelerde kök hücre üretimini artırabileceğini keşfettiler.

Farelerin Genomunda Değişiklikler

Araştırmacılar, CRISPR/Cas9 genom düzenleme teknolojisi ile farelerin yaklaşık 23 bin geninde değişiklikler gerçekleştirdi. Bu süreçte, farelerin metabolizmalarını etkileyen 300 farklı genin kök hücre yaşlanmasındaki rolü gözlemlendi.

Subventriküler Bölgedeki Önemi

Özellikle genç ve yaşlı farelerin beyinlerindeki subventriküler bölgesindeki hücrelerde bulunan genlerin kök hücre üretiminde kritik bir rol oynadığı belirlendi. Yapılan düzenlemelerin yaşlı farelerin nöronlarındaki kök hücre üretim oranında artış sağladığı ortaya kondu.

Önemli Gen: Slc2a4

Bu çalışmada en dikkat çeken genlerden biri olan Slc2a4, araştırmacıların yaptığı düzenlemeler sonucunda hücrelerin glukoz tüketimini azalttı. Bu değişikliğin, hücrelerin çoğalma yetisini artırdığı saptandı.

Çalışmanın Yayını

Bu önemli araştırma, dünya çapında bilim camiasının dikkatini çeken Nature dergisinde yayımlandı.