Deprem Bölgesine 400 Milyon Euro'luk Yeni Finansman

Türkiye, deprem bölgesinin yeniden inşası için 400 milyon avro dış finansman sağladı, toplam destek 5.5 milyar dolara ulaştı.

Yayın Tarihi: 18.03.2025 14:10
Güncelleme Tarihi: 18.03.2025 14:10

Deprem Bölgesine 400 Milyon Euro'luk Yeni Finansman

Türkiye, deprem bölgesinin yeniden inşası için 400 milyon avroluk yeni bir dış finansman imkanı sağladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın öncülüğünde gerçekleştirilen bu çalışma, 2023 yılından bu yana devam eden yeniden inşa çabalarının bir parçası olarak öne çıkıyor.

AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan edindiği bilgiye göre, Türkiye, çeşitli sektörlerde uygun koşullu ve uzun vadeli dış finansman sağlama çabalarına devam ediyor. Bu bağlamda, Dünya Bankası'ndan 200 milyon avro ve Fransız Kalkınma Ajansı'ndan 200 milyon avro olmak üzere toplamda 400 milyon avro eş finansman temin edildi.

Temin edilen bu finansman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aracılığıyla deprem bölgesindeki kırsal konutların yenilenmesi ve yeniden inşası amacı ile kullanılacak. Bu proje ile yaklaşık 2 bin 800 kırsal konutun yenilenmesi hedeflenirken, mümkün olduğunca yerinde yeniden inşa tercih edileceği belirtildi. Ayrıca, bu binaların deprem dayanıklılığı ve enerji verimliliği gibi unsurlarının da geliştirilmesi amaçlanıyor.

2023'tan Bugüne 5.5 Milyar Dolar Destek

Yeni finansman ile birlikte, 2023 yılından bugüne kadar deprem bölgesinin yeniden imarı ve kalkınması için sağlanan dış finansman tutarı yaklaşık 5,5 milyar dolara ulaşmış oldu. 400 milyon avroluk finansman ile birlikte, 2025 yılında sağlanan uygun koşullu ve uzun vadeli dış finansman miktarı ise yaklaşık 1,1 milyar dolara ulaştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bölgenin yeniden inşasının en önemli önceliklerinden biri olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, “Bölgenin yeniden inşası için uluslararası finansman kuruluşlarıyla işbirliklerimiz devam ediyor. Deprem bölgesi için sağlanacak finansmanın yıl sonuna kadar daha da artmasını bekliyoruz. Türkiye'nin ekonomisine ve programımıza duyulan güven, ülkenin dış finansman temininde kendini gösteriyor” dedi.