Driscoll Abu Dabi'de Rus Yetkililerle 28 Maddelik Barış Planını Görüştü

ABD Kara Kuvvetleri Bakanı Daniel Driscoll, Abu Dabi'de Rus yetkililerle ABD'nin 28 maddelik Rusya-Ukrayna barış planı taslağını görüştü; temaslar sürüyor.

Yayın Tarihi: 25.11.2025 10:49
Güncelleme Tarihi: 25.11.2025 10:49

Driscoll Abu Dabi'de Rus Yetkililerle 28 Maddelik Barış Planını Görüştü

ABD Kara Kuvvetleri Bakanı Driscoll Abu Dabi'de Rus Yetkililerle Görüştü

ABD Kara Kuvvetleri Bakanı Daniel Driscoll, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabide, ABD’nin Rusya-Ukrayna Savaşının sonlandırılmasını hedefleyen 28 maddelik barış planı taslağına ilişkin başlıkları görüşmek üzere Rus yetkililerle bir araya geldi. ABD’li yetkililer görüşmelerin bugün de devam edeceğini bildirdi.

Görüşmenin içeriği ve taraflar

Açıklamada, Driscoll’un Abu Dabi’deki temaslarına ilişkin detayların sınırlı olduğu; görüşmelere Rus tarafından hangi isimlerin katıldığının belirtilmediği kaydedildi. Ayrıca Driscoll’un bugün Ukraynalı bir heyet ile de bir araya geleceği aktarıldı. Driscoll’un temasları, Kiev’deki ABD-Ukrayna heyet görüşmesi ile Cenevre’de taslak üzerinde yürütülen değişiklik tartışmalarını takip ediyor.

Ukrayna: "Bazı maddeler çıkarıldı"

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanlık Danışmanı Oleksandr Bevz, Cenevre’deki görüşmelerin yapıcı geçtiğini belirterek, "28 maddelik plan, artık herkesin gördüğü ilk haliyle mevcut değil. Bazı maddeler çıkarıldı ve bazıları da değiştirildi. Ukrayna tarafının hiçbir itirazı göz ardı edilmedi" dedi. Bevz, problemli meselelere ilişkin nihai kararın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından verileceğini belirtti.

Rusya: "Henüz resmi görüşme yok"

Rusya ise planın ilk versiyonunun görüldüğünü ancak henüz plan üzerinde resmi bir müzakere yürütülmediğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, planın bu versiyonunun görüldüğünü ancak bu konuda Rus temsilcilerle somut bir müzakere yürütülmediğini açık bir şekilde dile getirdi" ifadesini kullandı.

Uşakov, planın Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde de ele alındığını vurgulayarak, "Başkanımız, incelediğimiz şekliyle bu önerilerin Alaska’daki Rus-Amerikan zirvesindeki görüşmelere uyumlu olduğunu ve esasen nihai bir barışçıl çözüm için temel olarak kullanılabileceğini ifade etti" dedi.

Avrupalı teklif ve Moskova'nın değerlendirmesi

Uşakov, Avrupalıların sunduğu karşı teklifin "yapıcı olmadığını" ve "Rusya’nın işine yaramadığını" belirtti. Ayrıca, ABD planının bazı yönlerinin Rusya için daha uygun olduğunu ancak bazı maddelerin daha ayrıntılı tartışılması gerektiğini aktararak, "Bu planın tüm maddeleri değil, ancak çoğu bizim için oldukça kabul edilebilir görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

ABD KARA KUVVETLERİ BAKANI DANİEL DRİSCOLL, BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ’NİN (BAE) BAŞKENTİ ABU...

ABD KARA KUVVETLERİ BAKANI DANİEL DRİSCOLL, BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ’NİN (BAE) BAŞKENTİ ABU DABİ’DE ABD’NİN RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI’NIN SONLANDIRILMASI İÇİN SUNDUĞU 28 MADDELİK BARIŞ PLANI TASLAĞINA İLİŞKİN BAŞLIKLARI GÖRÜŞMEK ÜZERE RUS YETKİLİLERLE BİR ARAYA GELDİ.