DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.855.593,38 -0,04%

Euro-Med: Spor Federasyonlarının İsrail Üyeliğini Askıya Almaması Ahlaki İhlaldir

Euro-Med, uluslararası spor federasyonlarının İsrail'i askıya almamasını insan hakları, barış ve eşitlik ilkelerinin ihlali olarak nitelendirdi.

Yayın Tarihi: 12.08.2025 20:17
Güncelleme Tarihi: 12.08.2025 20:17

Euro-Med: Spor Federasyonlarının İsrail Üyeliğini Askıya Almaması Ahlaki İhlaldir

Euro-Med: Spor Federasyonlarının İsrail Üyeliğini Askıya Almaması Ahlaki İhlaldir

Örgüt, federasyonları harekete geçmeye çağırdı

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü (Euro-Med), İsrail'in Gazze Şeridi'nde 22 aydır sürdürdüğü saldırılara rağmen uluslararası spor federasyonlarının Tel Aviv'in üyeliğini askıya almamasını eleştirdi.

Euro-Med'in yazılı açıklamasında, FIFA, UEFA, Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve diğer federasyonların, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de 664 Filistinli sporcuyu öldüren İsrail'e karşı herhangi bir yaptırım kararı almamış olmaları kınandı.

Örgüt, bu tutumun insan hakları, barış ve eşitlik ilkelerinin açıkça ihlali olduğunu vurguladı ve federasyonlara net talepler yöneltti.

Euro-Med, FIFA, UEFA ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 2022'de Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara atıfta bulunarak, İsrail'in üyeliğinin tüm spor faaliyetlerinden askıya alınmasını, topraklarında hiçbir spor etkinliği düzenlenmemesini ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki kulüplerin İsrail liginden çıkarılmasını talep etti.

Örgüt ayrıca Gazze'de spor tesislerini ve sporcuları hedef alan saldırıların belgelenmesi için bağımsız komisyonlar kurulmasını, oluşan zararların tazmini için İsrail'e baskı yapılmasını ve Filistinli spor kurumlarına acil destek sağlanmasını istedi.

Euro-Med, Gazze'de spor faaliyetlerinin neredeyse tamamen durduğunu, sporcuların ya öldürüldüğünü ya da hayatta kalma mücadelesine zorlandığını belirtti.

Filistin Futbol Federasyonu verilerine göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana 264 spor tesisi tahrip edildi; bunların 184'ü tamamen, 81'i kısmen yıkıldı.

Son olarak, 6 Ağustos'ta Filistin milli takımında oynayan eski futbolcu Süleyman el-Ubeyd, İsrail ordusunun Gazze'de insani yardım almak için toplanan Filistinlilere düzenlediği saldırıda yaşamını yitirmişti.