
Giresun'da Kadınlardan Kilim Sanatıyla Ekonomik Destek
Giresun'un Keşap ilçesinde, 21 yıldır faaliyette olan bir atölyede kadınlar, yöreye özgü kilim dokuma sanatı ile aile ekonomilerine önemli katkılar sağlıyor.
Keşap Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Figen Paltun, AA muhabirine verdiği bilgiye göre, atölye, 2004 yılında Keşap Kaymakamlığı tarafından yöreye özgü kilimlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla kurulmuştur.
Paltun, ayrıca kadınların meslek edinmeyi ve aile ekonomilerine destek olmayı hedefledikleri bu atölyede şimdiye kadar yaklaşık 500 kişinin kurslara katıldığını belirtti. Atölyenin tanıtımı için çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Paltun, "Her yıl alan çalışması yapıyoruz. Kapı kapı dolaşarak tüm vatandaşlarımızı kursla ilgili bilgilendiriyoruz. Katılım göstermek isteyenler geliyor, kayıtlarını yapıyoruz ve eğitim alıyorlar. Dokudukları kilimler tamamen onlara ait oluyor," dedi.
Paltun, bu dönem 15 kursiyer bulunduğunu ifade ederek, "Atölye sayesinde yöreye özgü kilim sanatı yaşatılıyor, kadınlar da buradan elde edilen gelirle aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar," diye konuştu.
Geleneksel Motifler ve Yenilikçi Yaklaşımlar
Usta öğretici Gülçin Çakır ise Keşap kilimlerinin zengin geçmişine dikkat çekerek, "21 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Hem kendi motiflerimizi hem de Anadolu ve Selçuklu motiflerini kullanıyoruz. İlk dokuma işlemi Karabulduk yöresinde başlamış. 'Aynalı' ve 'Göbekli' adlı motiflerimizi kullanıyoruz. Ata yadigarı kilim kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz," şeklinde konuştu.
Fatma Tekin ise yaklaşık 10 yıldır atölyede kilim dokuduğunu belirterek, "Burada tezgahlarda kilim dokuyor ve satıyoruz. Ev ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Ayrıca yurt dışına sipariş alıyoruz," dedi.
Giresun'un Keşap ilçesindeki atölyede 21 yıldır yöreye özgü kilim dokuyan kadınlar, aile ekonomilerine destek oluyor.
Giresun'un Keşap ilçesindeki atölyede 21 yıldır yöreye özgü kilim dokuyan kadınlar, aile ekonomilerine destek oluyor.