HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: 'Asgari Ücret Komisyonu'nda Yer Almayacağız

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücret komisyonunun yapısını eleştirerek, 'Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda yer almayacağız.' dedi.

Yayın Tarihi: 11.03.2025 22:35
Güncelleme Tarihi: 11.03.2025 22:52

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: 'Asgari Ücret Komisyonu'nda Yer Almayacağız

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan Asgari Ücret Komisyonu Açıklamaları

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugünkü yapısı devam ettiği müddetçe biz asla orada yer almayacağız. Komisyonun yapısının tümden değişmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Arslan, HAK-İŞ tarafından düzenlenen iftar programında basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, Türkiye'deki gelir dağılımı adaletsizliğine dikkat çekti. "Gelişmiş ülkelerde toplumun en alt yüzde 10 gelire sahip grubu ile en üst geliri olan yüzde 10’u arasındaki gelir farkı 8 ila 10 kat durumundayken, ülkemizde bu fark 50 kattan fazla. Gelir dağılımındaki sorun, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde daha da belirginleşiyor. OECD'ye üye 38 ülke arasında gelir dağılımı adaletsizliğinin en kötü olduğu dördüncü ülke konumundayız." diye konuştu.

Asgari Ücretin Müstakil Olarak Tartışılması Gerekiyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun demokratik olmadığını savunan Arslan, asgari ücretin genellikle hükümet ile işverenin uzlaşısıyla belirlendiğini belirtti. "Türkiye'de asgari ücretle çalışanların tamamı özel sektörde bulunmasına rağmen, asgari ücreti belirleyen komisyonda en belirleyici unsur kamu. Dolayısıyla, kamunun asgari ücret tespitinden uzaklaşması gerekiyor. Cezaları, engelli maaşını ve diğer birçok kalemi asgari ücrete bağlayarak bu sorunu çözemeyiz. Asgari ücret müstakil olarak tartışılmalı." dedi.

Arslan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'ın komisyonun yapısına dair benzer eleştirilerine de değinerek, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugünkü yapısı devam ettiği müddetçe biz asla orada yer almayacağız. Çünkü bu durumda iddialarımızla çelişiriz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda kimin olduğu değil, komisyonun yapısına itirazımız var." ifadelerini kullandı.

Asgari Ücretin Artışı ve “Yaygın Ücret” Olması Üzerine

Türkiye'de asgari ücretin yaygın bir ücrete dönüştüğüne dikkat çeken Arslan, "Dünyanın gelişmiş ülkeleri ile AB'de çalışanların yaklaşık yüzde 10'u asgari ücretli. Ancak bizim ülkemizde asgari ücretlilerin sayısı her yıl artıyor. Kamu verilerine göre Türkiye'de çalışanların yüzde 40 ila yüzde 50'si asgari ücret ile çalışıyor. Asgari ücret genel ücrete dönüşmüşse, insanların yaşam ücreti olmuşsa bunu tartışmalıyız." dedi.

Terörsüz Türkiye Çağrısı

Arslan, ayrıca kamudaki 600 bin işçinin ücret artışının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü sürecinin devam ettiğini hatırlatarak, "Taleplerimizin makul düzeyde olduğunu düşünüyoruz. Görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandırmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Arslan, terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın PKK'ya silah bırakma çağrısına da değinerek, "Bu çağrının yerine getirilmesini bekliyoruz. Herkesin terörsüz Türkiye hedefine destek vermesi gerektiği kanaatindeyiz." dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ tarafından bir restoranda düzenlenen iftar programında...

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ tarafından bir restoranda düzenlenen iftar programında, çalışma hayatının gündemine dair açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ tarafından bir restoranda düzenlenen iftar programında...

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ tarafından bir restoranda düzenlenen iftar programında, çalışma hayatının gündemine dair açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.