İBB Meclisi'nde Önemli Gelişme
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, belediye içinde bazı kişilerin belli şirketlerle çıkar ilişkisi kurduğuna dair ciddi iddialar üzerine tartışmalara sahne oldu.
Soru Önergesi Hakkında
Mayıs ayı toplantıları kapsamında gerçekleştirilen birinci oturum, İBB Başkanvekili Nuri Aslan başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında toplandı. Toplantıda, AK Parti'li Meclis Üyesi Muammer Uzunöz, son günlerde kamuoyuna yansıyan bazı yargı süreçlerinde, İBB bünyesindeki personeller hakkında çok sayıda olumsuz iddianın gündemde olduğunu belirtti.
Uzunöz, tanık ifadelerine atıfta bulunarak, İBB içinde bazı kişilerin belli şirketlerle çıkar ilişkisi kurduğunu, ihale süreçlerine müdahale ettiğini ve kurumsal yapıyı kendi lehine kullanan çıkar yapılanmaları oluşturduğunu ifade etti.
Kamu Kaynaklarının Korunması
Bu tür iddiaların bireysel gibi görünmesine karşın, kamu kaynaklarının korunması ve kurumsal etiğin sağlanması açısından önemli olduğunu vurguladı. Uzunöz, bu iddialarla ilgili İBB'nin kurumsal refleks geliştirip geliştirmediğinin kamuoyu nezdinde önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, kamu kurumlarında etik dışı ilişkilerle mücadelede iç denetim mekanizmalarının işletilmesinin hukuki ve ahlaki bir sorumluluk olduğunu da sözlerine ekledi.
İdari Önlemler ve Şeffaflık Talebi
Uzunöz, İBB tarafından iç denetim süreci başlatılıp başlatılmadığını, müfettiş görevlendirmesi ya da teftiş yapılıp yapılmadığını sordu. Ayrıca, tanık ifadelerinde adı geçen personeller hakkında herhangi bir idari tedbirin alınıp alınmadığını sorguladı.
Uzunöz, İBB yönetiminin bu iddialar karşısında kamuoyuna bir açıklama yapmayı ya da şeffaflık ilkesi çerçevesinde bir bilgilendirme süreci yürütmeyi planlayıp planlamadığını da sordu. İBB yönetiminin bu iddiaları 'siyasi operasyon' olarak nitelendirdiği durumlar üzerine de bir inceleme süreci yürütmeyi tercih edip etmediğini eleştirdi.
CHP'nin Yanıtı
Karşıt görüş olarak CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan, kamuoyunun ortaya atılan konulara inanmadığını dile getirdi. Toplantının ardından yapılan oylamada, Muammer Uzunöz’ün sunduğu soru önergesi oy birliğiyle kabul edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde, belediye içerisinde bazı kişilerin belli şirketlerle çıkar ilişkisi kurduğu ve ihale süreçlerine müdahale ettiği iddialarına ilişkin soru önergesi verildi. Soru önergesi için söz alan AK Parti'li Meclis Üyesi Muammer Uzunöz, açıklamalarda bulundu.