DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.863.257,67 -0,24%

İsrail'in Damon Hapishanesi'nde Filistinli Kadınlara İhlal İddiaları

Filistin Esirler Cemiyeti, Damon Hapishanesi'ndeki 48 kadın tutukluya yönelik aşağılanma, köpek salınımı ve kötü koşulların sistematik şekilde sürdüğünü açıkladı.

Yayın Tarihi: 17.08.2025 17:20
Güncelleme Tarihi: 17.08.2025 17:20

İsrail'in Damon Hapishanesi'nde Filistinli Kadınlara İhlal İddiaları

İsrail'in Damon Hapishanesi'nde Filistinli Kadınlara İhlal İddiaları

Filistin Esirler Cemiyeti, Damon Hapishanesi'nde tutulan Filistinli kadınların aşağılama ve köpeklerin üzerlerine salınması gibi ciddi insan hakları ihlallerine maruz kaldığını açıkladı.

İddiaların Detayları

Açıklamaya göre kadınlar aşağılayıcı ve onur kırıcı bir şekilde hücrelerinden çıkarıldı; başlarını eğmeye zorlandılar ve hapishane avlusuna götürülerek tacize uğradılar. İki hücre baskınında göz yaşartıcı gaz kullanıldığı ve polis köpeklerinin salındığı bildirildi. Bu uygulamaların ağustos ayının ilk yarısında gerçekleştiği kaydedildi.

Tutuklu Sayısı ve Tutukluluk Koşulları

Tamamı Damon'da bulunan kadın tutukluların sayısının 48 olduğu; bunlardan ikisinin çocuk, birisinin ise doğumu yaklaşmış hamile olduğu aktarıldı. Açıklamada, tutukluluk koşullarının trajik ve zor olduğu, kadınların en temel haklarından dahi mahrum bırakıldığı vurgulandı.

Esirler Cemiyeti, tutuklulara verilen yiyeceklerin az ve bazılarının bozuk olduğunu; yüksek sıcaklık, nem, yetersiz havalandırma ve kişisel hijyen eksikliğinin cilt sorunlarına yol açtığını belirtti.

Sistematik İhlal İddiaları

Kuruluş, bu ihlallerin yeni olmadığına, aksine sistematik olarak tekrarlandığına ve Gazze'deki soykırımın başlangıcından bu yana eşi benzeri görülmemiş bir düzeye ulaştığına dikkat çekti.

Resmi Tutuklu Verileri

Esirler Cemiyeti'nin daha önce yayımladığı verilere göre, İsrail hapishanelerinde ağustos ayı başı itibarıyla 48'i kadın, 450'si çocuk olmak üzere 10 bin 800 Filistinli tutuklu bulunuyor.