Lübnan'da Eğitime Ara Verildi
Lübnan'ın güneyindeki bazı okullar, İsrail'in saldırı tehdidi nedeniyle eğitime ara verildiği bildirildi. Ülkenin resmi haber ajansı NNA tarafından aktarılan bilgilere göre, Sur kenti ve çevresindeki bölgelerdeki okullarda eğitim, güvenlik endişeleri dolayısıyla durduruldu.
İsrail'in Askeri Faaliyetleri
Haberde, İsrail ordusunun güneydeki beldelere yönelik topçu atışlarını sürdürdüğü vurgulandı. Bu durum, bölgede gerginliği artıran bir unsur olarak öne çıkıyor.
Hizbullah'tan Açıklama Geldi
Hizbullah, Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine fırlatılan roketlerle ilgili basında çıkan haberlere yanıt verdi. Yapılan yazılı açıklamada, "Hizbullah, ateşkes anlaşmasına bağlılığını sürdürüyor. Bugün, işgal altındaki Filistin’in (İsrail) kuzeyine fırlatılan roketlerle Hizbullah'ın hiçbir ilgisi yoktur" ifadeleri kullanıldı.
İsrail'in Saldırıları ve Ateşkes Durumu
Ayrıca, Hizbullah'tan gelen açıklamada, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılar için bu tür olayları bahane olarak kullandığına dikkat çekildi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Lübnan'dan İsrail'e doğru iki roketin fırlatıldığını duyurdu. Dünkü hava saldırılarında ise; Lübnan'ın güneyinde 3 aracı hedef alan İsrail, 6 kişinin ölümüne yol açtı.
Ateşkes Anlaşması İhlalleri
Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkes anlaşması, 27 Kasım 2024 tarihinde imzalanmıştı. Ancak, İsrail’in atış kesme sürecini sık sık ihlal ettiği gözlemleniyor. Lübnan makamlarının verilerine göre, bu saldırılar sonucunda yüzlerce insan hayatını kaybetti veya yaralandı.
Ateşkesi Denetleme Komitesi, Birleşmiş Milletler (BM) ile Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), Lübnan, İsrail, Fransa ve ABD'den yetkililerin yer aldığı bir yapıdadır. Ancak, anlaşmanın gerekliliklerine rağmen, İsrail ordusunun hala ateşkes çerçevesinde belirlenen yerlerden geri çekilmediği; Hamamis Tepesi, Aziyye Tepesi, Uveyda Tepesi, Balat Dağı ve Lebbune Tepesi gibi beş stratejik noktada faaliyetlerine devam ettiği bildirilmektedir.