
İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki beldelere, iki adet roketin fırlatıldığı iddiasıyla saldırılar düzenledi. Tel Aviv yönetimi, söz konusu roketlerden birinin savunma sistemleri tarafından imha edildiğini, diğerinin ise Lübnan topraklarına düştüğünü açıkladı.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, saldırıların nedeni olarak bu roket atışlarını gösterdi. Lübnan resmi haber ajansı NNA ise İsrail ordusunun, özgürce kışkırtmalarını sürdürdüğüne dikkat çekerek, güneyde sınıra yakın beldelerine topçu atışlarıyla saldırdığını bildirdi.
Israil ordusunun, Nebatiye kentine bağlı Yahmur eş-Şıkeyf ve Kakaiye el-Cisr beldelerini ağır roketlerle hedef aldığı; ayrıca el-Hıyam ve Keferkila beldelerine yönelik roket saldırılarının yapıldığı ifade edildi. Bununla birlikte, güney bölgelerindeki keşif uçuşlarının da yoğunlaştırıldığı belirtiliyor.
Öte yandan, İsrail ordusu, 22 Mart'ta Lübnan'dan bazı roketlerin fırlatıldığını gerekçe göstererek ülkenin doğusu ile güneyine iki gün boyunca yoğun hava saldırıları gerçekleştirmişti.
Ateşkes ve İhlalleri
Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkes anlaşması kapsamında oluşturulan Ateşkesi Denetleme Komitesi'nde, Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), Lübnan ve İsrail'in yanı sıra Fransa ve ABD de yer alıyor. Ancak 27 Kasım 2024'te yapılan ateşkes anlaşmasına rağmen, İsrail sıklıkla bu anlaşmayı ihlal etmekte.
Lübnan makamlarının verilerine göre, İsrail ordusu, ateşkesin sağlanmasının ardından gerçekleştirdiği saldırılarda yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu. Kara saldırıları sırasında sınır hattındaki beldelere giren İsrail ordusu, ateşkes anlaşmasındaki geri çekilme maddesine aykırı olarak Hamamis Tepesi, Aziyye Tepesi, Uveyda Tepesi, Balat Dağı ve Lebbune Tepesi gibi beş noktada varlığını sürdürmeye devam ediyor.