
İsrail’in Camiye Yönelik Karşıt Tutumu
Filistin Evkaf ve Din İşleri Bakanlığı, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi’ni Ramazan Bayramı'nda ibadete açmayı reddettiğini duyurdu.
Bakanlık açıklamasında yer verilen Filistin Evkaf ve Din İşleri Bakanı Muhammed Necm, İsrail’in bu eylemini, Müslümanların dini duygularını kışkırtma ve ibadet ritüellerine saygısızlık olarak nitelendirdi. Necm, "Bu ret, işgalci İsrail güçlerinin Harem-i İbrahim Camisi'ni kontrol altına alma çabalarını ve camiyi, dinî mekanlarımızdan biri olan Talmud sinagogu hâline getirme politikasını doğrulamaktadır." diye ifade etti.
Filistin Halkının Direnişi
Bakan Necm, El Halil halkını sabah ve bayram namazları için Harem-i İbrahim Camisi'ne çağırarak, direniş göstermeye ve Filistin topraklarındaki Yahudileştirme planlarına karşı durmaya davet etti.
Caminin Kutsallığı ve Tarihi Arka Planı
Harem-i İbrahim Camisi, İslam dünyasında 4. en kutsal cami olarak kabul edilmektedir. Mekke'deki Mescid-i Haram, Medine'deki Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa'dan sonra bu cami, Müslümanlar için tarihi ve dini bir öneme sahiptir. Caminin altında, Hazreti İbrahim ve eşinin kabirlerinin yanı sıra Hazreti İshak, Hazreti Yakup ve Hazreti Yusuf'un mezarları yer almaktadır.
İsrail, 1967'den beri işgal ettiği Batı Şeria'daki Harem-i İbrahim Camisi'ni, 25 Şubat 1994 tarihinde yaşanan olaylardan sonra büyük ölçüde kısıtlamıştır. Bu tarihte, sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateş açan Baruch Goldstein adlı bir Yahudi fanatiğin eylemi sonrasında cami kapatılmış, yeniden açıldığında ise ikiye bölünerek, bir kısmı Yahudi ziyaretçilere tahsis edilmiştir.
Bölünmenin ardından, Hazreti İshak ve eşinin mezarları Müslümanların kullandığı bölüme kalırken, diğer bölümler ise sinagoga çevrilmiştir. Caminin ikiye bölünmesi, aşırı dinci grupların etkisini artırmış ve El Halil Camii (Harem-i İbrahim) Katliamı olarak tarihe geçen olayda 29 Filistinli hayatını kaybetmiş, 150'den fazla kişi yaralanmıştır. Şu anda, yıllık on gün boyunca Müslümanlar ve Yahudiler için karşılıklı ziyaret mümkün olmaktadır.