Kacır TEKMER açılışında: AR-GE’de büyük sıçrama
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi İtfaiye Hizmet Binası ve Trakya Bilim Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Kacır, Trakya'ya kazandırılan merkezin bölge ve ülke için stratejik değer taşıdığını vurguladı.
AR-GE’deki büyüme ve rakamlar
Kacır, konuşmasında Türkiye'nin araştırma-geliştirme ekosistemindeki gelişmeleri şu sözlerle özetledi: "Türkiye'nin AR-GE insan kaynağını 29 binden 292 binin üzerine çıkardık. Türkiye'de bir yılda yapılan AR-GE harcamalarını 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara yükselttik."
Kacır ayrıca, bugün 113 teknopark bulunduğunu ve bu teknoparklarda 11 bin 500'den fazla teknoloji girişiminin faaliyet gösterdiğini, Türkiye'de yaklaşık 1700 AR-GE ve tasarım merkezi bulunduğunu aktardı.
Yeni nesil havacılık ve kritik teknoloji atılımları
Bakan Kacır, savunma sanayisinin bu dönüşümün lokomotifi olduğunu belirterek, 21. yüzyılda Türkiye'nin "yeni nesil havacılığın lider ülkelerinden biri" haline geldiğini söyledi. Kacır, ayrıca Türkiye'nin küresel insansız hava aracı pazarının %68'ini elinde tuttuğuna dikkat çekti.
Başarıların arkasında son 22 yılda kurulan araştırma, geliştirme ve inovasyon ekosisteminin etkili olduğunu vurgulayan Kacır, Türksat 6A, İMECE uyduları, MİLGEM projeleri, TCG Anadolu ve TOGG gibi örnekleri anımsattı.
Gençlere yatırım, TEKNOFEST ve 2030 hedefi
Kacır, gençlere yönelik uygulamalara değinerek DENEYAP Atölyeleri ile 11 yaşından itibaren çocukların teknoloji programlarına dahil edildiğini, 30 binden fazla öğrencinin Geleceğin Teknoloji Yıldızları Programı kapsamında robotik, kodlama, siber güvenlik ve yapay zeka gibi alanlarda eğitim aldığını söyledi. Ayrıca TEKNOFEST ile 2018'den bu yana 12 milyondan fazla ziyaretçi ağırladıklarını hatırlattı.
Bakan, 2030 için koydukları 100 bin teknoloji girişimi hedefine adım adım yaklaşıldığını belirterek, TÜBİTAK, KOSGEB ve diğer kurumlarla sürdürülen destek mekanizmalarına işaret etti. Kacır: "Şimdi, 16 milyar dolara yükselen yıllık AR-GE harcamamızla, özel sektör şirketlerimizin payı yüzde 70'lere yaklaştı."
Açılışta kimler vardı?
Programda KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan da konuşma yaptı.
TEKMER açılışıyla Trakya'da teknoloji ve girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesinin amaçlandığını vurgulayan Kacır, gençlere ve yerli teknolojilere yatırım yapma kararlılığını yineledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Tekirdağ’da, Trakya Bilim ve Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (TEKMER) açılışında konuşma yaptı.