Kocaeli Asayiş Raporu: Suçlarda Düşüş ve Hedef Huzur
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kocaeli’nin yıllık asayiş raporunu "Türkiye’nin Huzuru" toplantısında açıkladı. Yerlikaya, Kocaeli’nin hem tarihi hem de ekonomik önemine vurgu yaparak kentte güvenliği güçlendirme kararlılığını dile getirdi. Bakanın sözleri şu şekilde:
"Marmara’nın kalbinde, sanayimizin lokomotifi, üretimin, emeğin ve alın terinin simgesi olan, Kocaeli’mizde ’Huzur ve Güvenlik Toplantısı’ vesilesiyle bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Kocaeli; Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan süreçte hem ticaretin, hem savunmanın hem de Milli Mücadele’nin stratejik merkezlerinden biri olmuştur. Bir yanıyla tarihi ve kültürel hafızamız, diğer yanıyla üretim gücümüzün ve sanayimizin lokomotifidir. Kocaeli, üreten Türkiye’nin önde gelen üslerinden biridir. Bu yüzden diyoruz ki Kocaeli güçlü ise Türkiye daha güçlüdür. Kocaeli güvende ise Türkiye daha güvendedir"
Güvenlikte Sahada Eşgüdüm
Bakan Yerlikaya, emniyet ve diğer kurumlarla sahadaki tabloyu değerlendirdiklerini söyledi.
"Vatan toprağının her karışında gece demeden, gündüz demeden, emniyetimizle, jandarmamızla, sahil güvenliğimizle, AFAD’ımızla, göç idaremizle görevimizin başındayız. Bugün, Kocaeli özelinde asayişten trafiğe, organize suçlardan uyuşturucuyla mücadeleye kadar ne yaptık, daha ne yapabiliriz, bunları tek tek konuştuk. Valimiz, emniyetimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimiz, ilgili tüm kurumlarımızla birlikte sahadaki tabloyu masaya yatırdık ve yeni hedeflerimizi istişare ettik"
Önleyici Güvenlik Yaklaşımı
Bakan Yerlikaya, suçun oluşmasını engellemeye yönelik teknolojik ve kurumsal adımları vurguladı.
"Terörle mücadelede varız. Asayişte varız. Organize suçlarla, uyuşturucu baronlarıyla, sokak satıcılarıyla mücadelede varız. Trafik güvenliğinde, can kayıplarını sıfıra indirme hedefinde varız. Ama bilinmesini isterim ki biz yalnızca suç olduktan sonra koşan bir teşkilat değiliz. Artık bütün gücümüzü suçu önlemeye teksif ediyoruz. Risk analizleri yapıyoruz. Mahalle, okul çevresi , sanayi havzası, suç riskini önceden tespit eden bir anlayışı hayata geçiriyoruz. Kamera sistemleri, plaka tanıma, veri analizleri, devriye planlamaları, yapay zeka destekli sistemler, KADES ve 112 ihbar hatlarımızla önleyici güvenliği kurumsallaştırıyoruz"
Kişilere Karşı Suçlarda Azalış
Kocaeli’de 1 Ocak 2025-31 Ekim 2025 tarihleri arasında kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta düşüş yaşandı.
"Alınan her tedbir, yapılan her operasyon, sahada verilen her emek karşılığını buluyor. Sizlerle, Kocaeli özelinde asayiş suçlarıyla mücadele verilerini paylaşmak istiyorum. Kocaeli’de 1 Ocak 2025-31 Ekim 2025 tarihleri arasında, kişilere karşı işlenen 10 önemli suçtaki olay sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 azaldı. Bu 972 daha az olayın meydana gelmesi demek. Aydınlatma oranımız bu başlıkta yüzde 99. Detayları aktarırsak çocuğun cinsel istismarı yüzde 39, konut dokunulmazlığının ihlali yüzde 20.4, cinsel saldırı yüzde 16.7, kasten yaralama yüzde 12,9 azaldı"
Mal Varlığına Karşı Suçlarda Belirgin Düşüş
Mal varlığına yönelik 9 önemli suçta yüzde 37,6 oranında azalma kaydedildi.
"Kocaeli’de 1 Ocak-31 Ekim 2025 tarihleri arasında mal varlığına karşı işlenen 9 önemli suçtaki olay sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,6 azaldığını ifade eden Bakan Yerlikaya, \"Bu bin 18 daha az olayın meydana gelmesi demek. Bu olaylarda aydınlatma oranımız yüzde 94,1’e yükseldi. Kalem kalem baktığımızda otodan hırsızlık 2024’te 62 iken 2025’te 25’e indi; azalış yüzde 59,7. Motosiklet hırsızlığı 2024’te 146’ydı. 2025’te olay sayısı 63’e düştü, azalış yüzde 56,8. Yağma (gasp) 91’den 47’ye düştü; azalış yüzde 48,4 azalma. İşyerinden ve kurumdan hırsızlık 384’ten 230’a indi; düşüş yüzde 40,1. Evden hırsızlık 392’den 238’e düştü; yüzde 39,3 azalma. Kapkaç bu sene hiç yaşanmadı. Bu tablo şunu gösteriyor Kocaeli’de hırsızlık geriliyor, suç alanı daralıyor, güvenlik güçlerimizin hakimiyeti büyüyor\" diye konuştu.
Dolandırıcılık ve İhbarlar
Dolandırıcılık olaylarında da üçte bir oranında azalma görüldü, ihbar ve müdahale süreleri hızlandı.
"Dolandırıcılık başlığında da ciddi gerileme olduğunu aktaran Bakan Yerlikaya, \"2024’te bin 594 olan olay sayısı, 2025’te bin 63’e düştü; yüzde 33,3 azaldı. Ayrıca vatandaşımızın devlete erişimi ve güvenlik hizmetinin hızı da artıyor. 2025’in ilk 10 ayında Kocaeli’de 268 bin 207 asayiş ihbarı alındı. Ortalama intikal süresi emniyet bölgesinde 4 dakika 27 saniye, jandarma bölgesinde 6 dakika 40 saniyedir. Kocaeli’nin huzuru, Türkiye’nin huzurudur ve biz Kocaeli’de bu huzuru daha da büyütmeye kararlıyız\" şeklinde konuştu.
Sonuç: Rakamlar, Kocaeli'de hem kişilere hem de mal varlığına yönelik suçlarda kayda değer düşüş olduğunu, aydınlatma oranlarının arttığını ve önleyici güvenlik uygulamalarının güçlendirildiğini gösteriyor.
KOCAELİ’NİN YILLIK ASAYİŞ RAPORUNU AÇIKLAYAN İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA, KİŞİLERE VE MAL VARLIĞINA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA CİDDİ DÜŞÜŞ YAŞANDIĞINI BELİRTEREK, "HUZURU BÜYÜTMEKTE KARARLIYIZ" MESAJI VERDİ.