DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.824.804,33 0,55%

Macron: Avrupa Güvence Güçleri Ukrayna'ya Yola Çıkabilir

Macron, Avrupa'nın Ukrayna'daki stratejik noktalara güvence güçleri gönderebileceğini belirtti, ancak fikir birliği sağlanamadığını vurguladı.

Yayın Tarihi: 27.03.2025 17:51
Güncelleme Tarihi: 27.03.2025 17:51

Macron: Avrupa Güvence Güçleri Ukrayna'ya Yola Çıkabilir

Macron'dan Çarpıcı Açıklamalar

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'te düzenlenen Ukrayna temalı liderler zirvesinde önemli ifadelere yer verdi. Bu organizasyonun ardından yaptığı basın toplantısında, bazı Avrupa ülkelerinin Ukrayna'da stratejik noktalara güvence güçleri gönderebileceğini açıkladı. Ancak, bu konuda devletler arasında bir fikir birliği bulunmadığını da belirtti.

Gönüllüler Koalisyonu Zirvesi

Elysee Sarayı'nda gerçekleşen zirve, Ukrayna'ya destek taahhüdünde bulunan "Gönüllüler Koalisyonu"nun üçüncü kez bir araya gelmesini sağladı. Zirveye AB temsilcileri ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte dahil olmak üzere 31 ülke lideri katıldı. Macron, zirvenin amacının kalıcı ve adil bir barış sağlamaya yönelik olduğunu ifade etti.

Barışta Dönüm Noktası

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın üzerinden geçen 3 yılın ardından bir dönüm noktasında bulunduklarını vurgulayan Macron, “Güç yoluyla barışı inşa etmek için birlik olmayı sürdüreceğiz” dedi. Ayrıca, Ukrayna'nın Cidde'deki görüşmelere dayanarak 30 günlük ateşkesi koşulsuz kabul ettiğini ancak Rusya'nın bu öneriye “hiçbir cevap” vermediğini aktardı.

Güvence Güçleri ve Stratejik Noktalar

Macron, toplantıda, Rusya'ya uygulanan yaptırımların barış sağlanana kadar kaldırılmaması yönünde bir mutabakat sağlandığını belirtti. Ayrıca Fransa ve İngiltere'ye, Gönüllüler Koalisyonu'nun faaliyetlerine liderlik etme yetkisi verildiği ifade edildi.

Ukrayna ordusunun formatını oluşturmak için bir Fransız-İngiliz ekibinin Ukrayna'ya gönderileceğini duyuran Macron, bazı AB üyesi ülkelerin Ukrayna'daki belli stratejik noktalara güvence güçleri gönderebileceğini kaydetti. Bu güçlerin, Ukrayna'nın deniz, hava ve kara güvenliğini kapsayan bir güvenlik paketinin parçası olacağını vurguladı.

İşbirlikleri ve Gelecek Umutları

Macron, güvence güçleri için şu anda bir fikir birliği olmadığına dikkat çekerek, bunların birkaç devletten oluşacağını ve belirlenen stratejik noktalara konuşlanacaklarını söyledi. Çin'in Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki rolüne dair ise, Şi Cinping'in sağlam ve kalıcı barış inşasında aktif bir rol oynamasını umduğunu belirtti.

Son olarak, Türkiye'nin Ukrayna barış müzakerelerindeki rolüne yönelik saygı duyduklarını ifade eden Macron, “Türkiye'nin Avrupa'ya, Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var” değerlendirmesinde bulundu.

Önceki Zirveler

Ukrayna konulu liderler zirvesinin ilki 2 Mart'ta Londra'da, ikincisi ise 15 Mart'ta çevrim içi olarak gerçekleştirilmişti. Yapılan bu toplantılarda, Ukrayna'ya askeri ve ekonomik desteği arttırma amacıyla "Gönüllüler Koalisyonu"nun kurulduğu da duyurulmuştu.